Sýrie: počet úmrtí osob vzatých do vazby prudce vzrostl

  Článek

Zastavte mučení publikován 1.9.2011

Nová zpráva Amnesty International ukazuje, že v Sýrii během posledních pěti měsíců krvavého potlačování protivládních demonstrací zemřelo ve vazbě nejméně 88 zadržených.

Demonstration against the repression in Syria
Zpráva Smrt ve vazbě: Úmrtí zadržených osob během lidových protestů v Sýrii zaznamenává úmrtí osob, které byly umístěny do vazby při rozsáhlém zatýkání, které probíhalo od dubna do poloviny srpna tohoto roku. Uvedených 88 úmrtí představuje v Sýrii výrazný nárůst celkového počtu úmrtí osob umístěných ve vazbě. V minulých letech zaznamenala Amnesty International obvykle zhruba pět úmrtí ve vazbě ročně.

„Tato úmrtí za mřížemi dosahují masivních rozměrů a vypadá to, že se zde projevuje stejně brutální pohrdání životem, které denně vidíme v ulicích Sýrie,“ řekl Neil Sammonds, expert Amnesty International pro Sýrii. „Zprávy o mučení, které jsme získali, jsou opravdu děsivé. Domníváme se, že syrská vláda systematicky utlačuje svůj vlastní lid, a to v rozsáhlém měřítku.“

Všechny oběti uvedené ve zprávě byly zatčeny při raziích od března tohoto roku poté, co Syřané masově vyrazili do ulic. Jedná se výhradně o muže a patří mezi ně i deset dětí ve věku od 13 let. Důvodem k jejich zadržení byla jejich skutečná či předpokládaná účast na protestech.

Nejméně v 52 případech existují důkazy o mučení nebo jiném špatném zacházení, které buď přímo způsobilo smrt, nebo ke smrti oběti přispělo.

Amnesty International shlédla videonahrávky 45 případů, které pořídili příbuzní, aktivisté nebo lidé, kteří se nacházeli nablízku, a požádala nezávislé forenzní patology, aby je prozkoumali.

Zranění na tělech mnoha mrtvých obětí vykazovaly známky brutálního bití či mučení, včetně popálenin, ran po tupých úderech, ran po bičování a řezných ran.

Většina z těchto případů je hlášena z oblastí Homs a Dera’a, kde dochází k nejsilnějším protestům. Zprávy o úmrtích však přicházejí také z dalších pěti oblastí. Jsou jimi Damašek, Rif Damashq, Idlib, Hamá a Aleppo.

Během protestů proti obléhání města Dera’a se dne 29. dubna ztratil třináctiletý Hamza Ali al-Khateeb, který byl později nalezen mrtvý. Zjevně podlehl zraněním způsobeným tupými údery a také měl useknutý penis.

Na jednom z videozáznamů je tělo Tariqa Ziad Abd al-Qadra z města Homs, které bylo jeho rodině vráceno 16. června. Utrpěl mnoho zranění, měl vytrhané vlasy, stopy na krku a penisu způsobené zřejmě elektrickými šoky, spáleniny, popáleniny od cigaret, známky po bičování a kopancích.

Tělo doktora Sakhera Hallaka, který provozoval kliniku zaměřenou na poruchy příjmu potravy v Aleppo, bylo nalezeno na okraji silnice několik dní po jeho zatčení, k němuž došlo dne 25. května. Amnesty International se dozvěděla, že měl zlomená žebra, ruce i prsty, vypíchnuté oči a zmrzačené genitálie.

Amnesty International nemá žádné zprávy o tom, že by se vedlo nějaké nezávislé vyšetřování, které by objasnilo příčiny úmrtí některého z případů uvedených ve zprávě.

Amnesty International proto vyzývá Radu bezpečnosti OSN, aby postoupila situaci v Sýrii Mezinárodnímu trestnímu soudu, uvalila embargo na vývoz zbraní do Sýrie a zmrazila zahraniční účty prezidenta Bashara al-Assada a jeho blízkých spolupracovníků.

„Domníváme se, že v kontextu rozsáhlého a systematického násilí, ke kterému v Sýrii dochází, se v některých případech úmrtí ve vazbě může jednat o zločiny proti lidskosti,“ řekl Neil Sammonds.

Reakce Rady bezpečnosti byla dosud naprosto neadekvátní, ale ještě není příliš pozdě podniknout rázné a právně zavazující kroky.“

Amnesty International zdokumentovala jména více než 1800 lidí, kteří zemřeli od začátku nepokojů. Tisíce dalších lidí bylo zatčeno, jsou stále drženi v izolaci na neznámých místech a hrozí jim mučení či smrt.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...