Bophová byla opět zadržena – situace v Kambodži se zhoršuje

Yorm Bophová byla 6. února spolu s dalšími čtyřmi aktivisty Boeung Kak opět zadržena. Tentokrát při pokusu doručit petici na francouzské velvyslanectví v Phnompenhu. Po několika hodinách byli všichni zadržení propuštěni. Nejdřív ale museli podepsat prohlášení, že nebudou pořádat protestní akce, aniž by informovali místní úřad v Phnompenhu. Této události předcházel násilný zákrok policie při masové demonstraci na protest proti domnělým podvodům a nesrovnalostem ve volbách konaných v červenci 2013. Čtyři lidé přišli během demonstrace o život a dalších 20 bylo zraněno. Situace v oblasti lidských práv v Kambodži se rapidně zhoršila a vyústila v zákaz shromažďování a zadržení odborářů a lídrů opozice. Po svém propuštění uvedla: “Ráda bych poděkovala Amnesty International a všem ostatním, kteří usilovně bojovali mým jménem a snažili se pomoci mně a mojí komunitě. Dále děkuji všem, kteří věnovali svůj čas a napsali výzvu vládě za mé propuštění. Udělalo mi nesmírnou radost zjištění, že já a lidé v Kambodži máme takovou oporu. Věřím, že dál budete podporovat nejen Boeung Kak a další komunity v Kambodži, ale i ostatní země, které nerespektují lidská práva. Jsem moc ráda, že už na to nejsme sami.“

12.9.2016

BBC: Situace syrských uprchlíků v Libanonu se ještě zhoršuje - stát zpřísňuje zákony

7.6.2017

Rusko: Odsouzení knihovnice za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony

Odsouzení Natálie Šarinové, bývalé ředitelky Státní knihovny ukrajinské literatury v Moskvě, za přechovávání ‚extrémistické literatury‘ dokazuje naprosté opovrhování zákony a upozorňuje na vážné nedostatky v nezávislosti ruského soudnictví, upozorňuje Amnesty International.

9.11.2016

Evropská Unie nutí Afghánistán napít se "z otráveného poháru" výměnou za humanitární pomoc

Vyjednávání s afghánskou vládou o přijímání afghánských občanů zpět do země výměnou za humanitární a rozvojovou pomoc je ostudné.

30.6.2016

Mexiko: Yecenia Armentová propuštěna na svobodu

Yecenie Armentová byla po necelých čtyřech letech propuštěna z vězení, kde byla držena na základě vynuceného doznání po brutálním mučení.