Bophová byla opět zadržena – situace v Kambodži se zhoršuje

Yorm Bophová byla 6. února spolu s dalšími čtyřmi aktivisty Boeung Kak opět zadržena. Tentokrát při pokusu doručit petici na francouzské velvyslanectví v Phnompenhu. Po několika hodinách byli všichni zadržení propuštěni. Nejdřív ale museli podepsat prohlášení, že nebudou pořádat protestní akce, aniž by informovali místní úřad v Phnompenhu. Této události předcházel násilný zákrok policie při masové demonstraci na protest proti domnělým podvodům a nesrovnalostem ve volbách konaných v červenci 2013. Čtyři lidé přišli během demonstrace o život a dalších 20 bylo zraněno. Situace v oblasti lidských práv v Kambodži se rapidně zhoršila a vyústila v zákaz shromažďování a zadržení odborářů a lídrů opozice. Po svém propuštění uvedla: “Ráda bych poděkovala Amnesty International a všem ostatním, kteří usilovně bojovali mým jménem a snažili se pomoci mně a mojí komunitě. Dále děkuji všem, kteří věnovali svůj čas a napsali výzvu vládě za mé propuštění. Udělalo mi nesmírnou radost zjištění, že já a lidé v Kambodži máme takovou oporu. Věřím, že dál budete podporovat nejen Boeung Kak a další komunity v Kambodži, ale i ostatní země, které nerespektují lidská práva. Jsem moc ráda, že už na to nejsme sami.“

15.1.2020

EU zasahuje, aby zastavila zneužívání polských soudců

Evropská komise chce pomocí CJEU zastavit ohrožování soudců v Polsku.

20.11.2019

Řecko: Katastrofální situace migrantů a uprchlíků

Od poloviny letošního roku dochází k velkému nárůstu lidí připlouvajících do Řecka. Počty žadatelů o azyl jsou nejvyšší od kritického roku 2015. Celá situace je velmi kritická a řešení problému ještě zhoršuje politika a rétorika nové řecké vlády.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

9.1.2019

Stovky mrtvých a cenzura médií při protestech v Nikaragui