Muhannad al-Hassání je na svobodě, zastal se ho i Václav Havel

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 11.8.2011

První vězeň z letošní kampaně Amnesty International Za nespravedlivě vězněné byl propuštěn. Za Muhannada al-Hassáního apelovalo více než 7 000 občanů ČR, včetně V. Havla, J. Bartošky, A. Langerové a řady dalších. Tento syrský právník byl odsouzen na 3 roky za svou činnost v organizaci odhalující případy porušování lidských práv v Sýrii.

Muhannad al-Hassani
Muhannad al-Hassání, jeden ze tří lidí, za které v letošním roce bojuje Amnesty International (AI), byl propuštěn. Stalo se tak 2. června v rámci prezidentské amnestie. Ta se však vztahovala jen na vybrané vězně, kteří spáchali „trestný čin“ před 31. květnem 2011. Hassání byl mezi devíti politickými vězni, kteří měli štěstí. V syrských věznicích zůstávají další stovky nespravedlivě vězněných. Sám Hassání má nadále zákaz výkonu právní praxe, což je podle dostupných informací vůbec první případ takového zákazu v Sýrii.

„Propuštění Muhannada al-Hassáního vítáme a děkujeme české veřejnosti za podporu. Naše práce však nekončí, Hassání má stále zákaz právní praxe a je pečlivě sledován,“ uvedla Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka Amnesty International ČR. „Právníků, kteří se v těchto zemích odváží zastupovat disidenty je málo, a proto apelujeme dále na syrské úřady, aby mu umožnily svobodně vykonávat jeho povolání,“ dodala.

AI ČR získala pro svou kampaň již více než 21 300 podpisů od české veřejnosti, mezi nimi také od řady osobností české kulturní scény. Patří k nim například Jiří Bartoška, který pro AI namluvil filmový spot, zpěvačka Aneta Langerová, kapely Chinaski či Kryštof nebo David Koller. Jako vůbec první kampaň podpořil bývalý prezident Václav Havel, za kterého se AI v dobách jeho věznění výrazně zasazovala. „Kampaně Amnesty International mají svůj efekt, byť se může projevit po delší době a nenápadně,“ uvedl Havel při zahájení 17. května 2011. Jeho slova potvrzuje nedávný úspěch v případu Muhannada al-Hassáního.

Více informací naleznete na www.amnesty.cz nebo stránce kampaně www.3minutystaci.cz

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...