Amnesty International podporuje Prague Pride 2011

V sobotu 13. srpna se v ulicích Prahy uskuteční pochod homosexuálů, leseb, bisexuálů a transgender osob (LGBT). Akce proběhne v rámci pětidenního Festivalu hrdosti a tolerance s názvem Prague Pride 2011. Svou účast přislíbila také Amnesty International ČR.

„Každý má právo na život bez diskriminace. Chceme podpořit právo na svobodu projevu a shromažďování a vyjádřit nesouhlas s útoky na osoby jiné sexuální orientace či genderové identity,“ uvedla k akci Dáša van der Horst, ředitelka Amnesty International ČR.

Amnesty International podporuje tzv. Prides po celé Evropě. V zemích jako je Rusko, Ukrajina nebo Moldavsko se ale dodnes Pride na podporu LGBT lidí zorganizovat nepodařilo. V některých případech státní úřady pochod nepovolily, jindy představovala hrozba fyzického násilí příliš vážné riziko, které se účastníci neodvážili podstoupit.

V zemích jako je Slovensko, Maďarsko, Bulharsko a Srbsko pochody LGBT hrdosti proběhly. Doprovázely je však výhružky nebo fyzické násilí.

Více informací naleznete na www.amnesty.cz nebo www.praguepride.cz

1.8.2019

Polsko: Policie nedokázala ochránit LGBT průvod před nenávistným chováním

Polská policie selhala při ochraně účastníků LGBT+ pochodu v Bělostoku. Amnesty vyzývá úřady v Polsku, aby veřejně odsoudily nenávistné útoky a co nejdříve zahájily plné, účinné a nestranné vyšetřování.

6.8.2019

Amnesty na Prague Pride nechá nahlédnout do životů menšin a uspořádá „teplou“ veselku uprostřed Václaváku

Společná svatba heterosexuálů, gayů a leseb i možnost nahlédnout do životů menšin. To vše nabídne Amnesty na letošním Prague Pride.

1.3.2019

Vitalina Kovalová organizuje setkání LGBT v rodném Užhorodě na západě Ukrajiny

Mladá aktivistka bojující za práva diskriminované skupiny LGBTI organizuje meeting na Mezinárodní den žen - v předchozích letech už čelila násilným útokům.

21.1.2019

Homosexuálům v Čečensku hrozí mučení a smrt, nejméně dva lidé zemřeli

Od konce prosince policie v Čečensku zadržela a mučila minimálně čtyřicet osob podezřelých z homosexuality, nejméně dva lidé byli údajně umučeni k smrti.