Historický verdikt: studie OSN potvrdila provinění firmy Shell v deltě Nigeru

Společnost Shell způsobila v deltě řeky Niger lidskoprávní tragédii, tvrdí Amnesty International. Její slova potvrzuje právě vydaná expertní studie OSN, která upozorňuje na rozsáhlé znečištění regionu a devastující dopady, které má chování společnosti Shell na životy lidí v nigerijském Ogonilandu.

Historicky první zpráva Programu OSN na ochranu životního prostředí (UNEP) na toto téma je založena na dvouletém hloubkovém expertním výzkumu. Vědci zjistili, že ropné znečištění v Nigérii je skutečně vážné, velmi rozšířené a mu byla vystavena většina lidí z 860 tisícové ogonské komunity.

„Zpráva potvrzuje, že společnost Shell měla na Nigérii obrovský dopad, který po celá desetiletí popírala s tím, že se chová podle mezinárodních standardů,“ uvedla Audrey Gaughran, ředitelka AI pro globální otázky, která se dlouhodobě věnuje otázce dopadu znečištění na práva lidí v Nigérii.

Zpráva, která vznikla na požádání nigerijské vlády a kterou sponzorovala také společnost Shell, nevyvratitelně potvrzuje, že znečištění delty řeky Niger má na místní obyvatele zničující dopad. Ropa unikající z ropných zařízení ničí zemědělství, rybolov a prosakuje také do pitné vody. Místí lidé tak ztrácí obživu a důležité životní zdroje. V jedné vesnici dokonce hodnoty benzenu v pitné vodě 900krát překračovaly mezinárodní limity. OSN proto doporučilo zavést pohotovostní režim a upozornit místní komunity na hrozící nebezpečí.

Shell podle OSN selhal také v nápravě škody, kterou způsobily ropné skvrny. Společnost tvrdila, že ropné skvrny odstranila. Experti však zjistili opak. Kromě selhání Shellu upozorňuje zpráva také na vážné pochybení ze strany nigerijské vlády, která má ropné společnosti kontrolovat. Nigerijské zákony jsou podle OSN slabé a nigerijská Agentura pro vyšetřování ropných znečištění svou práci často přenechává právě samotným ropným společnostem.

„Zpráva OSN by měla být alarmem pro další investory i vládu. V minulosti se sice nechali ukolébat masivním PR ze strany Shellu, nyní ale budou požadovat nápravu - Shell musí zamezit dalším ropným skvrnám, zajistit obětem finanční kompenzace a poskytovat přesnější informace o dopadech znečištění,“ uvedla Audrey Gaughran z AI.

Společnost Shell 3. srpna 2011 přiznala odpovědnost za dvě masivní skvrny, které způsobila v Ogonilandu v roce 2008. Skvrny v Bodo, které vážně poškodily život místní komunity, však nebyly odstraněny ani po téměř třech letech.

Amnesty International se případem porušování lidských práv v deltě řeky Niger dlouhodobě zabývá, pozornost tématu věnovala také česká pobočka AI ve své kampani Byznys a lidská práva.

Více informací naleznete na www.zakazdoucenu.cz nebo {www.amnesty.cz' rel='external'>www.amnesty.cz' rel='external'>{www.amnesty.cz

25.11.2017

Amnesty International a Truly.Media spojují své síly v boji proti "fake news"

Amnesty International se stává prvním externím klientem společnosti Truly.Media. Ta představuje průlomovou platformu zaměřenou na řešení "fake news" (falešných zpráv) pomocí digitálních identifikačních technik k rozpoznání autentických a podvodných příspěvků v sociálních médiích.

15.11.2017

Kauza kobalt: Největší firmy ignorují obvinění z využívání dětské práce v dodavatelských řetězcích

Průzkum mezi firmami v oboru elektroniky a automobilů ukazuje závažné slabiny v dodavatelských řetězcích kobaltových baterií. Apple se snaží, ale laťku nasazuje nízko. Microsoft, Lenovo a Renault vykazují nejnižší pokroky.

10.11.2017

FIFA pod tlakem: musí řešit zneužívání v souvislosti s výstavbou pro MS ve fotbale

FIFA by měla okamžitě jednat o řadě kritických doporučení uvedených ve zprávě jejího Poradního výboru pro lidská práva.

8.9.2017

Demokratická republika Kongo: Vláda musí dostát závazku učinit přítrž dětské práci do roku 2025

V reakci na příslib vlády Demokratické republiky Kongo (DRK) o vymýcení dětské práce v sektoru těžby do roku 2025 reaguje Seema Joshi, vedoucí sekce Byznys a lidská práva Amnesty International: