Právníci bez práva: čínská vláda tvrdě zasahuje proti právníkům

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 30.6.2011

Čínská vláda se snaží umlčet právníky, kteří v Číně obhajují lidskoprávní případy. Řada z nich čelí výhružkám násilí a jejich práce podléhá přísné kontrole. Situace se navíc poslední dva roky stále zostřuje, jen malý počet právníků je ochoten věnovat se citlivým případům. S takovými informacemi dnes přišla mezinárodní organizace Amnesty International.

Právnická licence
Právnická licence
Ve zprávě Proti zákonu – eskalace zákroků proti čínským právníkům hájícím lidská práva, kterou dnes Amnesty International uveřejnila, lze najít konkrétní příběhy advokátů, kteří byli nuceni pozastavit svoji činnost kvůli nařčení z „podvracení státu“. Někteří jsou kvůli své práci dokonce uvězněni a mučeni. Podle informací AI se situace v posledních měsících zhoršuje s tím, jak se vláda snaží zamezit „Jasmínové revoluci“ v Číně.

„Čína se snaží ohýbat zákony, aby je mohla využít proti těm, které vnímá jako hrozbu,“ uvedla Catherine Barber, expertka na Čínu z Amnesty International. „Právníci jsou terčem vládních útoků, protože se snaží chránit občany proti útlaku ze strany státu,“ dodala Barber.

Vláda se zaměřuje speciálně na ty právníky, kteří se věnují tématům spojeným se svobodou slova a vyznání a také s pozemkovými právy. Všichni právníci bez rozdílu musí každý rok projít tzv. „ročním zhodnocením“, které údajně nemá žádné ospravedlnění v čínském právním řádu. Právní firmy jsou hodnoceny místními úřady, jednotliví právníci jsou pak posuzováni zdánlivě nezávislými právními asociacemi. Pokud se nějaký právník věnuje „citlivým případům“, jako jsou například lidskoprávní kauzy, často ročním hodnocením neprojde. To má za následek pozastavení nebo zrušení jeho právní licence. Nepohodlní právníci jsou umlčováni způsoby, které odporují mezinárodním právním standardům a dokonce i čínské legislativě. Takovému tlaku a ponižování odolává jen malá část právníků. Jen několik stovek z celkového počtu více než 204.000 právníků v Číně je ochotno hájit kauzy porušování lidských práv.

V letech 2009-2010 byla přijata nová opatření, která právníkům zakazují věnovat se určitým klientům, vyjadřovat se do médií a poukazovat na justiční selhání. Pokud tato pravidla poruší, mohou být obviněni ze zločinu „podněcování k rozvracení (státu)“. V praxi tedy právníci nemohou pomáhat těm, kteří to potřebují. Jedná se například o vyznavače hnutí Falun Gong, tibetské či ujgurské aktivisty, oběti nucených vystěhování či jiné nepohodlné lidi.

„Pokud nemohou právníci pracovat na „citlivých případech“, tedy zvláště na těch, kdy se lidé postavili státní moci, nemohou se Číňané spoléhat na pomoc ze strany justice, “ vysvětluje Catherine Barber.

Amnesty International požaduje, aby čínská vláda obnovila licence všem právníkům, kterým byly pozastaveny v souvislosti s jejich lidskoprávní činností. Právníci musí spadat pod skutečně nezávislou asociaci, v souladu s mezinárodními standardy a přáním mnoha občanů Číny.

Příběhy pronásledovaných právníků

právnička Ni Jü-lan a její manžel Tung Ťi-čchin
právnička Ni Jü-lan a její manžel Tung Ťi-čchin
Právnička Ni Jü-lan a její manžel Tung Ťi-čchin byli 7. dubna 2011 zadrženi pekingskou policií pro podezření z „vyvolávání hádek a provokace“. Formálně byli obžalováni z výtržnictví. Podle dostupných údajů je pár zadržován v detenčním centru v Pekingu. Právnička Ni Jü-lan byla ji dříve zadržována a mučena v souvislosti s činností ve prospěch lidí, kteří byli nedobrovolně vystěhováni ze svých domovů kvůli olympijským hrám. V roce 2002 byla ve vyšetřovací vazbě brutálně zbita a od té doby je odkázaná na kolečkové křeslo.

Kao Č'-šeng je prominentní lidskoprávní obhájce, který pracoval na případech souvisejících s hnutím Falun Gong. Zastupoval též řadu lidí odsouzených k trestu smrti. 4. února 2009 zmizel, krátce byl spatřen až v březnu 2010. Od té doby o něm ale nejsou žádné zprávy. Kao byl opakovaně zadržován a mučen již od roku 2006.

Tchang ťi-tchien je renomovaný právník věnující se lidskoprávním kauzám, od 5. března 2011 je držen v nelegálním domácím vězení. V únoru 2011 byl na tři týdny pohřešován. Je ve velmi špatném zdravotním stavu a on i jeho rodina byli varováni, aby o zkušenostech s pobytem ve vězení s nikým nemluvili. Na začátku roku 2009 vydal Tchang ťi-tchien spolu se skupinou pekingských právníků tzv. „Obviňující dopis“, v němž zpochybňoval legálnost „ročních hodnocení“. V květnu 2010 mu byla odňata právní licence z důvodu obhajoby příslušníka hnutí Falun Gong.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...