Soud v Krasnodaru poslal Vitiška na tři roky do vězení

Soud v ruském Krasnodaru poslal 12. 2. 2014 Vitiška na tři roky do vězení. Ten se proti rozsudku okamžitě odvolal. Proces se měl původně konat až o deset dní později. Úřady stále systematicky pronásledují další členy organizace Ekologické hlídky severního Kavkazu. Kromě svévolného zatýkání, výslechů a zadržování na dobu několika dní čelí aktivisté i jejich rodiny osobním prohlídkám a dalším restrikcím. Jevgenij Vitiško byl zatčen 3. 2. 2014 dopoledne ve chvíli, kdy odcházel z úřadu v Tuapse, kam přišel požádat o povolení k cestě do nedaleké Soči. Policie ho na místě nejprve obvinila z krádeže, po příjezdu na policejní stanici byl ale obviněn z „drobného výtržnictví“ – údajného nadávání na autobusové zastávce ve stejný den ráno. Vzali mu otisky prstů, zkontrolovali telefon. Jeho právník ale zjistil, že policie neměla žádné písemné prohlášení svědků o údajném incidentu. Policie „sehnala“ jejich výpovědi dodatečně. U soudu nemohl být Vitiškův právník. Soudce také odmítl předvolat dva údajné svědky incidentu s tím, že písemné prohlášení je pro něj dostatečným důkazem. Celé soudní jednání trvalo jen pár minut, Vitiško byl shledán vinným a odsouzen k 15 dnům odnětí svobody. Zatímco byl vězněn v Tuapse, soud v Krasnodaru ho odsoudil ke třem letům vězení. Vitiško totiž v roce 2012 dostal podmíněný trest za „úmyslné ničení cizího majetku“ – se svým kolegou se snažil zdokumentovat stavbu v místech, kde se podle aktivistů vůbec nesmí stavět. Odmontovali část plotu a nastříkali na něj nápis. V reakci na jeho další provinění soud změnil podmínku na tříletý trest. Aktivista verdikt vyslechl přes video. Celá kauza je politicky motivovaná a má pouze umlčet hlasy ekologických aktivistů upozorňujících na devastaci přírody v souvislosti s olympijskými hrami v Soči. Amnesty International proto Vitiška považuje za vězně svědomí, uvězněného pouze za pokojné uplatňování práva na svobodu projevu.

27.10.2017

Su Čchang-lan propuštěna!

Su Čchang-lan byla ve čtvrtek 26. 10 propuštěna z detenčního zařízení, kde byla tři roky držena.

18.10.2017

Známá Němka popírající holokaust dostala další trest odnětí svobody

26.2.2017

Ildar Dadin: Dlouho očekávaná svoboda a spravedlnost pro vězně svědomí

Nejvyšší soud zrušil rozsudek a uznal právo na rehabilitaci pro Ildara Dadina, vězně svědomí, odsouzeného za opakované porušení zákonů o veřejném shromažďování. Soud uznal žádost podanou kanceláří generálního prokurátora, podle které nepředstavovalo Dadinovo jednání trestný čin.

19.1.2017

Odvolací soud posunut

Odvolací soud byl ze dneška přesunut na 16. 2. 2017.