AI podporuje iniciativu „V Brně neonacisty nechceme“

Amnesty International podporuje neformální iniciativu „V Brně neonacisty nechceme“. Iniciativa reaguje na skutečnost, že na neděli 1. května 2011 do Brna ohlásila svůj pochod Dělnická mládež. Podle organizátorů iniciativy jde o sdružení blízké zakázané Dělnické straně, které je napojeno na extrémní pravici. Shromáždění se má podle dostupných informací zaměřit na údajný problém "invaze zahraniční pracovní síly“.

„Znepokojuje nás vzrůstající počet různých pochodů nenávisti v ČR a navazujeme tímto na iniciativy z ostatních měst. V Brně neonacisté pod různými záminkami a jmény pochodují téměř každoročně a zneužívají svátek práce a lásky k propagaci svých pochybných politických názorů a k demonstraci svého militantního postoje,“ uvádí iniciativa na svých stránkách.

„Máme obavy, že akce povede k veřejné propagaci nesnášenlivosti a nenávisti. Takové jednání je nebezpečné a nechceme mu mlčky přihlížet,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

Zástupci Amnesty International budou monitorovat průběh shromáždění. AI také vyzývá úřady, aby zabránily páchání rasově motivovaných útoků v průběhu i po akci Dělnické mládeže.

V této souvislosti AI vyjádřila znepokojení nad postupem Policie ČR při nedávné demonstraci Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) v Novém Bydžově. Policisté nezajistili ochranu tří Romů, kteří byli napadeni příslušníky krajní pravice po skončení demonstrace. Policie navíc použila nepřiměřenou sílu vůči protidemonstrantům sdruženým pod hlavičkou iniciativy Nový Bydžov není sám!, který se snažil blokovat pochod DSSS. Amnesty International je postupem policie znepokojena a žádá vyšetření zákroku.

Protestní akce iniciativy „V Brně neonacisty nechceme“ proběhne 1. května od 11:00 *na rohu ulic Hvězdová a Bratislavská.Více informací: http://www.vbrneneonacistynechceme.cz/na rohu ulic Hvězdová a Bratislavská.Více informací: http://www.vbrneneonacistynechceme.cz/

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

12.6.2019

“Nikdy jsem nemyslel, že se zúčastním svého pohřbu”

Zamyšlení o zadržení novináře Ivana Golunova.

17.10.2018

Rusko: Unesli výzkumníka Amnesty a vyhrožovali mu popravou

Výzkumníka Amnesty, který v Ingušsku mapoval demonstrace, unesli, zbili a připravovali ho na popravu.

25.6.2018

Polsko: Pokojní demonstranti vzdorují stupňujícím se útokům na svobodu shromažďování

Navzdory eskalujícím zásahům proti pokojnému protestování lidé v Polsku nadále vycházejí do ulic a statečně demonstrují proti zneužívání svých práv.