Násilí v Sýrii by měl vyšetřit Mezinárodní trestní soud

Amnesty International (AI) apeluje na Radu bezpečnosti OSN, aby předala vyšetřování situace v Sýrii žalobci Mezinárodního trestního soudu. Výzva je reakcí na eskalující násilí, které syrská vláda používá proti demonstrantům.

Strach a prázdné ulice v Sýrii.
Prázné ulice okolo náměstí Omaiyad v Sýrii, 26.4.2011
Rada bezpečnosti zvažuje svou reakci na brutální zákrok syrských složek vůči lidem, kteří se domáhají reforem. Od počátku protestů v polovině března Syřané demonstrují a požadují větší svobodu. Bezpečnostní složky na tato shromáždění reagují prostřednictvím síly, neváhají střílet ostrou municí do davů neozbrojených demonstrantů. Od poloviny března bylo při protestech zabito zhruba 400 lidí.

„Syrská vláda se snaží podlomit vůli demonstrujících lidí těmi nejtvrdšími prostředky. Střílí do nich a masově je zatýká,“ prohlásil Salil Shetty, generální tajemník AI.

Bezpečností síly mají pocit, že můžou jednat bez jakékoli odpovědnosti za krveprolití. Zabíjejí přímo v ulicích Sýrie. „Prezident Asad musí pochopit, že takové jednání nebude bez následků. Pokud se rozhodl střílet do obyvatel své země, mezinárodní společenství musí udělat vše pro to, aby se ze svých činů zodpovídal před soudem,“ dodal Salil Shetty.

Amnesty International také vyzývá k uvalení zbraňového embarga na Sýrii a k zmrazení účtů prezidenta Asada a dalších syrských představitelů.

Vláda sice minulý týden oznámila ukončení téměř půl století trvajícího výjimečného stavu, ale k zastavení násilí nedošlo. Nejkrvavějším dnem byl uplynulý pátek, v jehož průběhu bylo zabito přinejmenším 120 lidí. Amnesty International shromáždila jména 393 lidí zabitých od počátku protestů, skutečný počet však může být výrazně vyšší. Odstřelovači v některých případech mířili i na zraněné lidi ležící na ulici a na ty, kteří se jim snažili poskytnout pomoc.

14.2.2017

DVTV: Jordánec o pomoci Lékařů bez hranic uprchlíkům ze Sýrie

6.3.2017

USA: Trumpova rozhodnutí blokovat uprchlíky uvádí nenávistnou rétoriku do praxe

V reakci na výkonné nařízení prezidenta Trumpa účinně zabránit uprchlíkům, aby hledali přesídlení v USA, Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International řekl:

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.

22.8.2016

Amnesty k akcím Martina Konvičky: přestaňte šířit nenávist a strach

Amnesty International ČR odsuzuje akci Iniciativy Martina Konvičky „Okupanti obsazují Prahu“ a další.