Irák: zabíjení a znásilňování jako politické zbraně

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 12.4.2011

Irácké úřady musí zastavit útoky proti pokojným demonstrantům, kteří požadují politické změny a větší občanská práva. Nedostatečné fungování infrastruktury, vysoká nezaměstnanost, rostoucí ceny a korupce vedly již desetitisíce lidí k tomu, aby v posledních měsících vyšly do ulic. Vláda proti nim tvrdě zasahuje, výsledkem jsou desítky mrtvých, včetně tří dětí. Ve své dnešní zprávě to uvedla organizace Amnesty International (AI).

Riot policemen disperse protesters during a demonstration in Basra
Zpráva AI Dny hněvu: protesty a represe v Iráku dokumentuje zabíjení, zastrašování a mučení demonstrujících lidí a kritiků režimu iráckými a kurdskými ozbrojenými složkami. Podle informací AI jsou terčem útoků nejen političtí aktivisté a lidé zadržení v souvislosti s protesty, ale také novináři, média, studující i náhodní civilisté.

„Irácká vláda musí učinit přítrž násilí a zastrašování lidí, kteří nenásilně volají po politické změně a ekonomických reformách,“ uvedl Malcom Smart, ředitel AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky.

AI disponuje audiovizuálním materiálem, který dokládá nepřiměřené používání síly ze strany bezpečnostních složek a nasazení ostré munice, která údajně zabila několik demonstrantů.

„Požadujeme, aby irácké a kurdské úřady zajistily kontrolu nad svými bezpečnostními složkami a vyšetřily používání nepřiměřené síly. Musí být objasněna úmrtí a zranění demonstrujících, stejně jako jejich mučení. Pachatelé musí za své činy nést odpovědnost,“ dodal Smart.

Pozadí protestů v Iráku

Protesty vypukly v Iráku poprvé v polovině minulého roku, kdy vláda selhávala v zajišťování základních služeb, jako jsou dodávky vody a elektřiny. Irácká a Kurdská regionální vláda odpověděly na požadavky demonstrujících vydáním opatření, která umožnila příslušným úřadům neomezeně zasahovat proti demonstrantům.

Vlna lidových protestů v Tunisku a Egyptě ale dodala Iráčanům odvahu se těmto opatřením postavit.

16. února žádali lidé z města Kut, které se nachází jihovýchodně od Bagdádu, o zlepšení základních služeb včetně dodávek elektřiny a vody. Během původně nenásilných protestů byl zabit dospívající chlapec.

Den poté se v Sulejmanii konala demonstrace známá jako „protest na náměstí svobody“. Armáda střílela na demonstranty ostrými náboji, na místě zemřel po průstřelu hlavy 15letý chlapec Rezhwan Alí.

Protesty vyvrcholily 25. února 2011, který vešel do dějin jako „Den hněvu“. Tisíce demonstrujících pochodovaly městy v Iráku i v Kurdském regionu. Jen v Mosulu zahynulo podle dostupných informací 5 lidí, jeden z nich byl údajně zastřelen odstřelovačem. V Kurdském regionu zemřelo následkem použití síly ze strany kurdských bezpečnostních složek minimálně 6 lidí.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...