Čína zatýká příznivce jasmínové revoluce

Článek

Trest smrti publikován 5.4.2011

Čínské úřady tvrdě zakročují vůči disidentům. Tito lidé inspirováni protesty v zemích Blízkého východu a severní Afriky vyjádřili svou nespokojenost vůči režimu, a to především na internetu. Mezi zatčenými je také známý čínský umělec Aj Wej-Wej.

Ai Wei-Wei

V obavách před demonstracemi úřady zareagují nepřiměřeně a represivně. Zablokovaly internetové servery a informace týkající se nepokojů v Egyptě a dalších zemích v regionu a rozhodly se opozici umlčet. Od 19. února policie zatkla nebo sleduje více než 100 aktivistů, které drží na neznámých místech bez řádného obvinění, aniž by uvědomila jejich rodiny a blízké. Řada z nich je nezvěstných a pěti zadrženým přímo hrozí mučení a špatné zacházení ze strany vyšetřovatelů a policistů. Podle informací naší organizace jde o největší vlnu zatýkání za poslední dva roky, kdy došlo ke krvavým protestům v Ujgurské autonomní oblasti.

Vyjádření solidarity v čínštině

Mezi zadrženými jsou lidskoprávní aktivisté, právníci Tcheng Piao, Ťiang Tchien-jung, Tchang Ťi-tchien a Feng Čeng-chu; mladí „netizens“ (neboli občané aktivní na internetu, jak se sami nazývají), a bloggeři. Mnoho z nich je takto zatčeno vůbec poprvé. Internetový aktivista Chua Čchun-chuej byl zatčen za „ohrožování bezpečnosti státu“ protože na svém účtu Twitter zmiňoval „Jasmínové protesty“ v Tunisku. Jeho snoubenku Čcheng Ťien-pching úřady již loni v listopadu odsoudily k roční převýchově prací za další šíření jedné Twitter zprávy, kterou Chua Čchun-chuej napsal. V Cha-r-pinu úřady zatkly další aktivistku, Liang Chaj-i, za „podvracení republiky“, kterého se měla dopustit rovněž šířením informací o „Jasmínových protestech“ na čínské internetové fórum QQ. Stejné obvinění si vyslechli také aktivisté Čchen Wej, Ting Mao a Žan Jün-fej, zatčení v provincii S'-čchuan. Dvěma z nich policie zabavila po výslechu osobní počítač a rodina se o jejich zadržení dozvěděla až po několika dnech.

„Z neadekvátně tvrdé reakce čínských úřadů se dá soudit, že režim se opozice a svobodomyslných názorů obává. Je však nepřípustné, aby je nadále takto trestal a uplatňoval represivní postupy, které jsou v rozporu s čínskou ústavou a mezinárodněprávními dokumenty, které země podepsala,“ uvedla Amnesty International. Organizace apeluje na čínskou stranu, aby propustila všechny lidi zadržené pouze pro uplatňování svých práv na svobodu projevu a zajistila všem zadrženým právo na spravedlivý proces bez rizika mučení a špatného zacházení. Všichni obvinění by měli mít umožněn kontakt se svými blízkými, jakož i veškerý potřebný přístup k právní a lékařské pomoci.

Aktuální petice

Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu