Italská Lampedusa: tisíce lidí drženy v otřesných podmínkách

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 5.4.2011

Tisíce lidí utíkajících před probíhající vlnou nepokojů ve státech severní Afriky uvízlo na italském ostrově Lampedusa ve Středozemním moři. Tam přežívají v děsivých podmínkách. K tomuto závěru došli členové delegace Amnesty International, která má za úkol monitorovat situaci přímo na místě.

Lampedusa

Podle jejich zjištění nebyla mnoha příchozím poskytnuta ani základní humanitární pomoc jako například zajištění přístřeší, lékařské péče, lůžek a povlečení anebo přístup k sociálním zařízením. Tisíce lidí stále nocují na ulicích.

Přístup k azylovému řízení anebo individuální zjišťování, zda někteří z příchozích potřebují mezinárodní ochranu, jsou rovněž ochromeny. „Všichni příchozí by měli mít stejnou šanci, aby byl jejich případ adekvátně a nestranně posouzen v azylovém řízení. Za současné chaotické situace na Lampeduse je to ale nemožné“, řekla Anneliese Baldaccini, členka monitorovacího týmu AI. Dodala, že „Italské úřady by neměly příchozí automaticky považovat za ekonomické migranty“.

Italské úřady mezitím slíbily, že připraví okamžitý přesun všech cizinců z ostrova do ostatních částí Itálie. Prezident se na to konto vyjádřil, že „vyčistí Lampedusu během 48 – 60 hodin“.

Amnesty International v této souvislosti apeluje na italské úřady, aby upřesnily, do jakých zařízení budou cizinci umístěni. Včetně uvedení informace o tom, jaká právní forma pobytu jim bude udělena.

„Italské úřady musejí dostát svým lidskoprávním závazkům. To znamená, že příchozím musejí zajistit aspoň základní péči, a přestat místo toho plánovat jejich hromadné přesuny“, podtrhla Anneliese Baldaccini.

Na ostrově se nyní nachází okolo 6.000 cizinců, většinou původem z Tuniska. Celkem se počet příchozích v uplynulých týdnech vyšplhal na 22.000 lidí. Mnozí z nich již byli převezeni do jiných oblastí Itálie.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu