Italská Lampedusa: tisíce lidí drženy v otřesných podmínkách

Tisíce lidí utíkajících před probíhající vlnou nepokojů ve státech severní Afriky uvízlo na italském ostrově Lampedusa ve Středozemním moři. Tam přežívají v děsivých podmínkách. K tomuto závěru došli členové delegace Amnesty International, která má za úkol monitorovat situaci přímo na místě.
Lampedusa

Podle jejich zjištění nebyla mnoha příchozím poskytnuta ani základní humanitární pomoc jako například zajištění přístřeší, lékařské péče, lůžek a povlečení anebo přístup k sociálním zařízením. Tisíce lidí stále nocují na ulicích.

Přístup k azylovému řízení anebo individuální zjišťování, zda někteří z příchozích potřebují mezinárodní ochranu, jsou rovněž ochromeny. „Všichni příchozí by měli mít stejnou šanci, aby byl jejich případ adekvátně a nestranně posouzen v azylovém řízení. Za současné chaotické situace na Lampeduse je to ale nemožné“, řekla Anneliese Baldaccini, členka monitorovacího týmu AI. Dodala, že „Italské úřady by neměly příchozí automaticky považovat za ekonomické migranty“.

Italské úřady mezitím slíbily, že připraví okamžitý přesun všech cizinců z ostrova do ostatních částí Itálie. Prezident se na to konto vyjádřil, že „vyčistí Lampedusu během 48 – 60 hodin“.

Amnesty International v této souvislosti apeluje na italské úřady, aby upřesnily, do jakých zařízení budou cizinci umístěni. Včetně uvedení informace o tom, jaká právní forma pobytu jim bude udělena.

„Italské úřady musejí dostát svým lidskoprávním závazkům. To znamená, že příchozím musejí zajistit aspoň základní péči, a přestat místo toho plánovat jejich hromadné přesuny“, podtrhla Anneliese Baldaccini.

Na ostrově se nyní nachází okolo 6.000 cizinců, většinou původem z Tuniska. Celkem se počet příchozích v uplynulých týdnech vyšplhal na 22.000 lidí. Mnozí z nich již byli převezeni do jiných oblastí Itálie.

17.11.2017

Počet uprchlíků roste, koncem loňského roku jich na světě bylo 66 milionů

Přes deset milionů lidí bylo v minulém roce nuceno opustit své domovy. Vyplývá to z výroční zprávy Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Bezmála třetina z nich odešla hledat azyl do zahraničí, ostatní zůstali vysídleni ve své domovině. Podle zprávy se tak momentálně z důvodů perzekuce, konfliktů, násilí a porušování lidských práv po světě pohybuje 65,6 milionů vysídlených lidí.