Elektrické obušky mají donutit demonstranty k poslušnosti

Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 16.2.2011

Několik tisíc pokojně protestujících lidí bylo v hlavním městě Jemenu Saná během posledních dvou dnů napadeno bezpečnostními složkami. Ozbrojenci, kteří se mezi dav mísili v civilním oblečení, používají nejen pendreky, ale také elektrické obušky. Tyto zbraně způsobují značnou bolest, ale jejich použití nezanechává téměř žádné stopy. Amnesty International (AI) toto hrubé násilí odsuzuje.

Demonstration in Sana
„V Jemenu nadále dochází k mučení. Jemenským bezpečnostním silám není možné věřit natolik, aby mohly být vyzbrojeny elektrickými obušky. Tvrdostí zásahu jsme naprosto šokováni,“ uvedl zástupce ředitele AI pro oblast Blízkého východu a severní Afriky

Použití elektrických zbraní potvrdil AI také jeden z aktivistů, právník Khaled al-Ansi, kterého bezpečnostní síly napadly během víkendové demonstrace v Saná. „Slyšel jsem, jak lidé křičeli Elektřina, elektřina!, když je ozbrojenci mlátili“, uvedl. Očití svědkové také potvrdili, že viděli členy bezpečnostních složek rozdávat svým kolegům před akcí zbraně vypadající jako obušky.

Novinářka Samia al-Ghabari sdělila Amnesty International, že byla během zátahu na demonstranty omráčena, sražena k zemi a bezpečnostní složky se jí snažily odvézt. Podle dosavadních informací bylo během víkendových demonstrací zatčeno více než 120 lidí, kteří oslavovali pád vlády v Egyptě. Dalších dvanáct bylo zadrženo hned v pondělí. Většina z nich byla nicméně následně propuštěna.

Podle nedělního prohlášení by jemenská opozice nyní ráda zahájila dialog s prezidentem Alí Abdalláhem Sálihem, aby předešla dalším pouličním nepokojům. Demonstranti se však obávají, že rozhovory nemusí přinést kýženou změnu.

„Jemenská vláda nemůže získat důvěru veřejnosti tím, že ji bude mlátit elektrickými pendreky,“ sdělil Philip Luther z AI. „Vláda musí lidem zaručit možnost bezpečného vyjádření názoru. Jedině tak dá najevo svou připravenost provést změny,“ dodal Luther.

Aktuální petice

Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu