Za změnu na Blízkém východě a severu Afriky

Hned několik zemí na Blízkém východě a v severní Africe se v posledních týdnech stalo dějištěm masových protivládních protestů. Při těchto událostech bylo mnoho demonstrantů zabito, zraněno, zadrženo. Pokusy vlád umlčet demonstranty selhávají. A nejen to. Represe motivují více a více lidí k účasti na protestech. Amnesty International apeluje na vlády těchto zemí, aby respektovaly lidská práva demonstrantů, včetně práva na svobodu projevu a sdružování.

Tisíce lidí vyjádřily solidaritu s Egypťany

Tuto sobotu lidé ve 45 městech po celém světě vyjádřili na veřejných shromážděních solidaritu s těmi, kteří se domáhají svých práv. Akce proběhly v zemích jako Austrálie, Benin, Kanada, Německo, Mali, Jižní Korea, Španělsko, USA a další. V rámci tzv. Globálního akčního dne je organizovala Amnesty International ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Podporu Egypťanům dali najevo i lidé v Praze před budovou Velvyslanectví Egyptské republiky, kde ocenili odhodlání demonstrantů, s nímž se řadu dní domáhali lidských práv. Účastníci shromáždění vyjádřili přesvědčení, že změny povedou k lepšímu a ukončí dlouhou éru bezpráví. Účastníci podpořili úsilí o lidská práva a politickou reformu.

Egypt prožívá dramatické okamžiky

Amnesty International gratuluje egyptským demonstrantům k odvaze a odhodlání situaci v zemi skutečně zlepšit. Demonstranti dali najevo, že se nesmíří s kosmetickými úpravami a nakonec dosáhli úspěchu. Odchodem jednoho muže ale nic nekončí. Represivní systém, který v Egyptě vládl tři dekády, stále zůstává nezměněn. V platnosti je také nadále výjimečný stav, který úřadům umožňoval páchat bezpráví.

“Obyčejní lidé měli ještě před dvěma měsíci jen malou naději na lepší budoucnost. Nyní vědí, že změna je možná,” prohlásili Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. Slova pronesl na solidární demonstraci v Londýně, která se prostřednictvím TV obrazovky propojila s demonstrací v Káhiře. „Egypt musí ukončit éru bezpráví. Dnes musí začít změna, která zajistí Egypťanům lidská práva,“ dodal Salil Shetty.

30.10.2017

Venezuela: Represe v obýváku

Venezuelské úřady rozšířily svůj arzenál represí: zahájily vlnu nelegálních razií v domovech občanů podezřelých z disentu. Právě opozičně smýšlející lidé se minulý týden stali laureáty Sacharovovy ceny od Evropského parlamentu.

6.3.2017

Odpověď prezidenta Bašára al-Asada na zprávu Amnesty International o vězení Saydnaya

V návaznosti na rozhovor prezidenta Bašára al-Asada v rozhovoru pro Yahoo News ve kterém zamítá zjištění nedávné zprávy Amnesty International o hromadných popravách a vyhlazování ve vojenském vězení Saydnaya v Sýrii, řekl Philip Luther, ředitel výzkumu a podpory pro Blízký východ a severní Afriku:

11.4.2017

Trest smrti a popravy v roce 2016

Amnesty přináší ucelený pohled, srovnání a statistiky uplynulého roku.

22.9.2016

Sýrie: Smrtelný útok na porodnici – potenciální válečný zločin

Letecký útok, který zasáhl a částečně zničil porodnici ve venkovské provincii Idlib v severo-západní Sýrii, se zdá být součástí opovrženíhodného vzorku nezákonných útoků. Tyto útoky záměrně cílí na lékařská zařízení, řekla Amnesty International.