Za změnu na Blízkém východě a severu Afriky

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 15.2.2011

Hned několik zemí na Blízkém východě a v severní Africe se v posledních týdnech stalo dějištěm masových protivládních protestů. Při těchto událostech bylo mnoho demonstrantů zabito, zraněno, zadrženo. Pokusy vlád umlčet demonstranty selhávají. A nejen to. Represe motivují více a více lidí k účasti na protestech. Amnesty International apeluje na vlády těchto zemí, aby respektovaly lidská práva demonstrantů, včetně práva na svobodu projevu a sdružování.

Tisíce lidí vyjádřily solidaritu s Egypťany

Tuto sobotu lidé ve 45 městech po celém světě vyjádřili na veřejných shromážděních solidaritu s těmi, kteří se domáhají svých práv. Akce proběhly v zemích jako Austrálie, Benin, Kanada, Německo, Mali, Jižní Korea, Španělsko, USA a další. V rámci tzv. Globálního akčního dne je organizovala Amnesty International ve spolupráci s dalšími organizacemi.

Podporu Egypťanům dali najevo i lidé v Praze před budovou Velvyslanectví Egyptské republiky, kde ocenili odhodlání demonstrantů, s nímž se řadu dní domáhali lidských práv. Účastníci shromáždění vyjádřili přesvědčení, že změny povedou k lepšímu a ukončí dlouhou éru bezpráví. Účastníci podpořili úsilí o lidská práva a politickou reformu.

Egypt prožívá dramatické okamžiky

Amnesty International gratuluje egyptským demonstrantům k odvaze a odhodlání situaci v zemi skutečně zlepšit. Demonstranti dali najevo, že se nesmíří s kosmetickými úpravami a nakonec dosáhli úspěchu. Odchodem jednoho muže ale nic nekončí. Represivní systém, který v Egyptě vládl tři dekády, stále zůstává nezměněn. V platnosti je také nadále výjimečný stav, který úřadům umožňoval páchat bezpráví.

“Obyčejní lidé měli ještě před dvěma měsíci jen malou naději na lepší budoucnost. Nyní vědí, že změna je možná,” prohlásili Salil Shetty, generální tajemník Amnesty International. Slova pronesl na solidární demonstraci v Londýně, která se prostřednictvím TV obrazovky propojila s demonstrací v Káhiře. „Egypt musí ukončit éru bezpráví. Dnes musí začít změna, která zajistí Egypťanům lidská práva,“ dodal Salil Shetty.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1160 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...