Egypt zasahuje proti demonstrantům

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 27.1.2011

Egyptské úřady zasáhly proti demonstrantům, kteří protestovali proti chudobě, zneužívání policejní moci a korupci. Demonstrace následovaly po protestním dni, který v úterý proběhl v Káhiře, Alexandrii a dalších velkých městech. Dosud se objevily informace o několika úmrtích. Jedná se o nejrozsáhlejší demonstrace za poslední desítky let.

AI otevřela petici za doržování lidských práv v Egyptě, chcete-li ji podepsat, stačí kliknout ZDE.

Nepokoje v Egypte, leden 2010

Policie proti demonstrantům použila gumové projektily, slzný plyn i nepřiměřenou sílu, nejméně 500 demonstrantů bylo zatčeno. Amnesty International tvrdý zákrok egyptských úřadů odsoudila.

Demonstrace měly zpočátku pokojný průběh. Poté, co se policie pokusila účastníky rozehnat, došlo na házení kamenů a k potyčkám. Ministerstvo vnitra varovalo, že další protesty nebude tolerovat, zadrženým lidem hrozí stíhání.

„Egyptské úřady by měly přestat vyhrožovat demonstrantům. Namísto toho musí prošetřit, jak došlo k úmrtím během protestů,“ reagovala Amnesty International.

500 zatčených demonstrantů

Amnesty International se obává, že mnozí ze stovek zatčených demonstrantů, byli zadrženi pouze kvůli tomu, že uplatnili své právo na svobodu projevu a sdružování. Lidé, kteří byli zatčeni pro podezření z násilného chování, musí být podle Amnesty International obviněni a postaveni před spravedlivý proces. V opačném případě musí být propuštěni na svobodu.

Komunikační prostředky jsou blokovány

Egyptské úřady se snaží blokovat Twitter a stránku Bambuser, která umožňuje sdílení videozáznamů. V některých oblastech byly zablokovány také sítě poskytovatelů mobilního telefonního spojení, Amnesty International se pokusila kontaktovat několik egyptských aktivistů, kteří však nebyli dostupní. „Omezování komunikace dokládá, že vláda chce zabránit tomu, aby svět věděl pravdu o situaci v Egyptě. Snaží se také znemožnit komunikaci mezi demonstranty,“ uvedla Amnesty International.

Egyptské úřady často sahají k nepřiměřenému omezení svobod, umožňuje jim to již téměř 30 trvající výjimečný stav. Díky tomu mohou omezovat legitimní práva Egypťanů.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...