Tunisko: AI vyzývá vládu k respektu k lidským právům a vítá propuštění prvních vězňů

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 20.1.2011

Amnesty International znovu žádá tuniskou vládu o respektování lidských práv během nové vlny protivládních protestů. Ještě před několika dny zde platil zákaz nočního vycházení a bezpečnostní síly měly v případě jeho porušení povolení ke střelbě. Zakázána byla rovněž jakákoli shromáždění více než 3 lidí. Vítáme naopak propuštění prvních vězňů svědomí.

Protesters demonstrate against Tunisian President Zine al-Abidine Ben Ali in Tunis

Policejní složky v hlavním městě Tunisu opakovaně používaly slzný plyn, vodní děla a varovné výstřely do vzduchu k rozehnání demonstrantů požadujících, aby od moci odstoupila strana svrženého prezidenta Zína Abidína bin Alího. „V politicky nejisté atmosféře musí vláda Tunisu učinit vše pro to, aby obyvatele země uchránila dalšího násilí“, řekla Hassiba Hadj Sahraoui z Amnesty International. „Po 23letech zneužívání se lidská práva musí stát svrchovanou prioritou jakékoli nové vlády národní jednoty. Znamená to především, že musí dojít k ovládnutí bezpečnostních složek, které předtím v Tunisu sloužily jako nástroj represe, “ dodala.

Amnesty International vyzývá tuniské představitele, aby

- tuniské bezpečnostní složky užívaly násilí pouze jako poslední možnost nutné obrany, nikoli jako standardní metodu zásahu proti demonstrantům,

- bylo zajištěno, že nadále nebudou zadržováni účastníci pokojných demonstrací,

- o dění v Tunisku mohly být podávány úplné a nestranné zprávy,

- tuniské úřady okamžitě přestaly pronásledovat a zastrašovat obránce lidských práv.

Prostesty v Tunisu přetrvávají od poloviny prosince 2010. Vypukly v reakci na sebevraždu 26letého neazaměstnaného absolventa univerzity Mohameda Bouaziziho. Ten se upálil poté, co policie zabavila jeho jediný zdroj příjmů, vozík s ovocem a zeleninou .

Jeho sebevražda odstartovala mezi Tunisany vlnu protestů. Do ulic vyšli odboráři, studenti, lidskoprávní aktivisté i právníci, požadující práci, lepší životní podmínky a konec korupce.

Propuštění vězňů svědomí: Fadem Boukadous a Hassan Ben Abdallah

Amnesty International vítá zprávy o propuštění politických vězňů v Tunisu. „Jde o významný a pozitivní krok. Tuniská vláda nyní potřebuje dokázat, že chce s obdobím zneužívání lidských práv, které tu trvalo více než dvě desítky let, zcela vážně skoncovat,“ řekla Hassiba Hadi Sahraoui z Amnesty International.

Dnes byli propuštěni novinář Fadem Boukadous a aktivista Hassan Ben Abdallah, kteří patřili mezi vězně svědomí Amnesty International. Oba muži byli uvězněni kvůli své účasti na protestech v oblasti Gafsa v roce 2008. Byli usvědčeni v rámci protiprávního soudního řízení, při němž bylo jejich právo na náležitou obhajobu opakovaně porušováno.

Fedem Boukados po svém propuštění poděkoval členům Amnesty International za kampaň vedoucí k jeho osvobození. .

Tuniská vláda musí nyní bezpodmínečně zrušit despotická a restriktivní opatření proti bývalým politickým vězňům. Ti jsou běžně podrobováni agresivním policejním kontrolám, je jim upírán přístup k lékařské péči, platí pro ně zákaz pohybu a mohou být znovu zatčeni a uvězněni jen za to, že využijí svého práva na svobodu projevu či shromažďování.

Amnesty International vyzývá tuniskou vládu, aby obětem zajistila odškodnění včetně finančních kompenzací.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...