Bělorusko musí propustit nevinné lidi, vyzývá Amnesty International

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 17.1.2011

Amnesty International požaduje bezpodmínečné propuštění 16 běloruských aktivistů a novinářů, kteří jsou v souvislosti s povolebními demonstracemi obviněni z „organizování masových nepokojů“. Podle informací AI se tito lidé nedopustili žádného násilí a ani k němu nevyzývali. Hrozí jim přitom až 15 let vězení.

Opoziční kandidáti na prezidenta při demonstraci v prosinci 2010.

Současná situace

25 opozičních aktivistů a novinářů, včetně šesti prezidentských kandidátů, bylo zadrženo a obviněno za účast na demonstraci, která se konala 19. prosince v Minsku jako reakce na prezidentské volby. Očekává se, že budou souzeni v následujících dvou až třech měsících. Věznění nemají v současné době odpovídající kontakt se svými právníky a není jim dostupná lékařská péče. Někteří z nich mají přitom vážná zranění, která jim způsobili příslušníci policie při zásahu na demonstraci.

„16 z těchto zadržených považujeme za vězně svědomí, protože jsou obviněni pouze a jen na základě toho, že nenásilným způsobem vyjádřili své politické názory. Musí být okamžitě propuštěni a zbaveni veškerých obvinění,“ uvedl John Dalhuisen, zástupce ředitele AI pro Evropu a Střední Asii. „Toto stíhání a špatné zacházení s lidmi, kteří mírumilovně vyjadřují svůj názor, poukazuje na fatální ignorování lidských práv ze strany běloruských úřadů,“ dodal Dalhuisen.

Útok na budovu parlamentu

Demonstrace v Minsku probíhala nenásilně až do chvíle, kdy malá skupina maskovaných mladých mužů zaútočila na budovu parlamentu. Očitý svědek vypověděl, že prezidentský kandidát Mikolaj Statkevič, který měl zrovna projev, vyzýval dav, aby přestal na budovu útočit. Videozáznam dokumentuje dalšího kandidáta Vitala Rymaševského, který se snažil zabránit mužům v ničení budovy. Policie následně demonstraci násilně rozehnala.

.

Další z kandidátů Vladimír Nikolajev byl policisty zbit a vážně zraněn na hlavě, když se snažil dostat se na demonstraci. Později byl doslova odvlečen z jednotky intenzivní péče do cely. 29. prosince nemohl mluvit se svým právníkem a je pravděpodobně vážně poraněn. Do nemocnice však převezen nebyl.

Mezi 16 vězňů svědomí patří:

• Prezidenští kandidáti Alexej Michalevič, Mikalaj Statkevič, Vladimir Nikolajev, Rygor Kastusev, Andrej Sannikov

• Prominentní novináři Natalia Radzina (editorka webové stránky Charta 97), Irina Khalip (korespondentka pro ruské noviny Novaja Gazeta), Sergej Vazniak (redaktor časopisu „Soudruh“)

• Politický komentátor Alexander Fyaduta, opoziční aktivista a člen týmu kampaně Vitala Rymaševského Pavel Severinec, člen Sjednocené občanské strany Anatol Ljabedzka, člen týmu kampaně Andreje Sannikova Vladimir Kobets, koordinátor opoziční kampaně Evropské Bělorusko Zmitser Badarenka, členové týmu kampaně Mikalaja Statkeviče Alexander Arastovič a Sergej Martselev, zástupkyně hnutí Mladý front Anastazia Palažanka

Amnesty International v současné době zkoumá další případy obviněných v souvislosti s prosincovou demonstrací.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...