Křesťanům v Iráku hrozí o Vánocích násilí

Článek

Diskriminace publikován 22.12.2010

Křesťané žijící v Iráku jsou před Vánoci ohroženi nárůstem útoků spáchaných ozbrojenci. Počet násilností proti křesťanské menšině v Iráku narůstá již několik týdnů, Amnesty International proto apeluje na iráckou vládu, aby křesťanům poskytla větší ochranu.

Displacement in Iraq
„Máme obavy, že se militanti před Vánoci pokusí o rozsáhlé útoky proti křesťanům, aby si tak zajistili větší pozornost,“ uvedla Barbora Davidová, která se v AI ČR věnuje problematice terorismu. „V posledních týdnech narostl počet útoků na křesťany a kostely, některé z nich je možné označit za válečné zločiny,“ dodala.

K nárůstu útoků došlo poté, co ozbrojenci na konci října zajali zhruba stovku rukojmích v katolickém kostele v Bagdádu. Od té doby jsou křesťanské rodiny žijící v Bagdádu terčem narůstajících bombových a raketových útoků, čelí také systematickým výhružkám.

Obdobně špatná situace panuje v dalších městech, jako je třeba Mosul. Tam, podle informací poskytnutých křesťanskou nevládní organizací, musí křesťané žít za zavřenými dveřmi. Mnohdy jsou nuceni zůstat na dlouhodobé dovolené, protože čelí hrozbám i na pracovišti. Na školách a univerzitách v Mosulu a dalších městech nejsou téměř žádní křesťanští studenti. Kvůli bezpečnostním obavám již pokleslo množství bohoslužeb a náboženských obřadů. Iráckým politikům trvalo devět měsíců, než se jim podařilo sestavit vládu. Vytvořili tak klima nejistoty a mocenského vakua. Tuto situaci ozbrojené skupiny využívají.

Aktuální petice

Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu