Amnesty International apeluje na EU: vyšetřete svůj podíl na nelegálních aktivitách CIA

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 16.11.2010

Týden před summitem EU-USA vyzývá Amnesty International představitele EU a členské státy, aby vyšetřili a potrestali nezákonné aktivity CIA, ke kterým docházelo na území EU v rámci „války proti teroru“. V nové zprávě AI popsala vývoj v osmi evropských zemích včetně Velké Británie, Polska a Rumunska.

Graphic: Secret CIA detention
“EU dosud nedokázala postavit členské státy před zodpovědnost za nezákonné jednání, kterého se dopustily,” uvedl Nicolas Beger, ředitel kanceláře AI v Bruselu.

AI dnes zveřejnila zprávu Veřejné tajemství: Důkazy o podílu Evropy na programu tajných věznic narůstají. Ve zprávě analyzuje poslední informace vypovídající o tom, že evropské země byly zapojeny do programu CIA. V rámci tohoto programu byly nezákonně uneseny, vězněny a někdy i mučeny stovky lidí. Zpráva se zaměřila na situaci v osmi evropských zemích. Tyto země by podle AI měly být postaveny před spravedlnost za svou účast na výše uvedeném programu.

“K tomuto bezpráví došlo na evropské půdě. Není správné, aby EU společně s USA vytvořily zónu, v které je možné beztrestně páchat bezpráví,” dodal Beger.

Spoluúčast některých vlád EU na americkém programu převozu zajatců je nyní již dobře zdokumentována. AI proto věří, že EU musí podpořit nezávislé vyšetřování a tlačit na své členy, aby se k problému postavili čelem.

Amnesty International ve své zprávě popisuje vývoj v těchto evropských zemích:

Německo se podílelo na detenci Muhammada Zammara, kterého vyslýchali němečtí agenti, když byl v roce 2002 držen v tajné věznici v Sýrii. Němečtí představitelé připustili, že v Sýrii docházelo k mučení. Zammar však dosud nebyl nijak odškodněn, ačkoli se jeho stížností na nezákonné jednání zabýval německý parlament.

Itálie obvinila americké a italské agenty z účasti na únosu Abú Omara v Milánu v únoru 2003. Unesený byl nezákonně převezen do Egypta, kde byl tajně držen a údajně byl vystaven mučení. Žaloby proti americkým a italským představitelům byly odloženy z důvodu státního tajemství a diplomatické imunity. Odvolací řízení v tomto procesu bylo zahájeno v říjnu.

Litva připustila, že na jejím území existují dvě tajné věznice. Delegace z Evropského výboru pro prevenci mučení je navštívila letos v červnu. V této věci dosud probíhá trestní vyšetřování.

Makedonie údajně napomáhala nezákonnému věznění německého občana Chálida Masrího. a jeho následnému převozu do Afghánistánu. Masrí podal stížnost na Makedonii k Evropskému soudu pro lidská práva: vůbec poprvé tak pravděpodobně bude soud rozhodovat o zapojení evropské země do programu CIA.

Polsko v roce 2010 přiznalo, že na polském letišti několikrát přistál letoun používaný k převozu zajatců. Státní zástupce v září potvrdil, že vyšetřuje stížnost muže, který měl být v Polsku držen v tajné věznici. V říjnu byl tomuto muži přiznán status “oběti”.

Rumunsko mělo údajně na svém území tajnou věznici CIA. Země zodpovědnost odmítá i přes čerstvé důkazy o svém zapojení do převozu zajatců CIA.

Švédsko je obviněno z toho, že nedokázalo plně vyšetřit převoz dvou zajatců CIA v roce 2001 do Egypta. Tam byli oba muži údajně mučeni.

Velká Británie v červenci oznámila, že zahájí vyšetřování zapojení britských představitelů do údajného špatného zacházení s lidmi zadrženými v zahraničí cizími bezpečnostními službami. Vláda taká připustila, že letouny USA používané k převozu zajatců se pohybovaly na britském území.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...