V Ugandě oficiálně začal „hon na homosexuály“

Článek

LGBTI publikován 24.2.2014

Prezident Museveni podepsal vysoce kontroverzí zákon proti homosexualitě. Ta je v Ugandě nelegální a díky nové legislativě za ni hrozí až doživotní trest. Zároveň kriminalizuje jakoukoli propagaci homosexuality a to odnětím svobody až na sedm let, což značně zkomplikuje práci ochránců lidských práv a zdravotnických zařízení. Homosexuálové v zemi se cítí ohroženi a bojí se o svou bezpečnost. Zákon pobouřil mezinárodní komentátory i politiky. Michelle Kagari, zástupce ředitele pro africkou sekci Amnesty International řekl, že „tato vysoce útočná legislativa bude vyvolávat nenávist a diskriminaci vůči LGBTI komunitě v Ugandě, je urážkou lidských práv všech Uganďanů a neměla se nikdy dostat tak daleko.“ Dodal také, že „podpis tohoto zákona značí velice závažné období národních dějin a vysmívá se lidským právům zaneseným v ugandské ústavě.“ Prezident Museveni podepsal tento zákon i přes varování amerického prezidenta Obamy, který prohlásil, že tato legislativa může „zkomplikovat“ vztah mezi Ugandou a Spojenými státy. Představitelé dalších států zareagovali stáhnutím veškeré finanční podpory Ugandy.

Aktuální petice

Polsko

Absurdní Polsko: za duhovou svatozář až dva roky vězení

V lednu 2022 byly Elžbieta, Anna a Joanna zproštěny viny po vleklém soudním řízení jemuž předcházelo obvinění z "urážky náboženského přesvědčení". Jednalo se již o druhý osvobozující rozsudek, přesto se úřady proti němu odvolaly ke kasačnímu soudu a všem třem ženám tak opět hrozí vězení.

Aktuální počet podpisů: 4892 Náš cíl: 6000

Podepíšu