Amnesty International odsuzuje trest pro čínského aktivistu, který varoval před otráveným mlékem

  Článek

Trest smrti publikován 16.11.2010

Na 2,5 roku byl odsouzen čínský aktivista Zhao Lianhai, který založil podpůrnou skupinu pro rodiče dětí otrávených kontaminovaným mlékem. Odsouzen byl za „podněcování sociálních nepokojů“ během skandálu se sušeným mlékem firmy Sanlu Group v letech 2008 – 2009. Kojenecké mléko kontaminované melaminem tehdy v Číně zabilo nejméně 6 dětí, přičemž 300 000 dalších dětí utrpělo postižení ledvin.

Map of China
V letech 2008 – 2009 čelila Čína skandálu s nebezpečnou složkou v dětském mléce – tzv. melaminem. Melamin je toxická průmyslová látka používaná při výrobě umělých hmot. Čínští producenti mléka Sanlu Group ji přidávali do sušeného mléka, aby v testech zamaskovali nízký obsah bílkovin.

Poté, co jeho vlastní syn onemocněl, založil Zhao Lianhai podpůrnou skupinu a webovou stránku „Děti s ledvinovými kameny“, kde mohli rodiče postižených dětí sdílet o informace o zdravotních problémech, a radit se, jakým způsobem viníky pohnat před soud.

„K zatčení Zhao Lianhaie za to, že organizoval svépomocné skupiny a domáhal se svých práv tím, že požadoval odškodnění od komerční firmy, nemělo nikdy dojít“, řekla Catherine Baber, zástupkyně Amnesty International v asijsko-pacifické oblasti.

Zhao byl zatčen poté, co v listopadu 2009 začaly k soudu chodit požadavky na odškodnění. Úřady mu po téměř tři měsíce odpíraly přístup k právníkům a neměl povoleno ani setkání s vlastní rodinou.

„Jsme zděšeni, že došlo k uvěznění muže, který byl čínskou veřejností oprávněně vnímán jako ochránce dětí a ne jako zločinec“, uvedla Catherine Barber.

V roce 2008 bylo zabaveno přes 25 000 tun kontaminovaného kojeneckého mléka. Ještě předtím však bylo v provincii Qinghai objeveno více než 64 tun výrobků z melaminem kontaminovaného mléka. Čínské úřady následně odsoudily k trestu smrti výrobce a prodejce sušeného mléka. Řada vysoce postavených manažerů mlékárenské firmy Sanlu Group byla zatčena.

Postiženým rodinám byly nabídnuty kompenzace ve výši odpovídající 2000 juanů (cca 5594 Kč) za každé dítě, které trpělo onemocněním ledvin, ve vážných případech pak 30 000 juanů (cca 84 485 Kč). Částka navržená jako kompenzace úmrtí dítěte činila 200 000 juanů ( cca 559 000 Kč).

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...