Nikaragua: kriminalizace potratů vystavuje ženy obrovským zdravotním rizikům

Amnesty International varuje před důsledky nikaragujského zákona, který kriminalizuje všechny formy umělého přerušení těhotenství včetně těch vykonaných v případech ohrožení života a zdraví ženy nebo po znásilnění ženy. Apelujte proto na místní vládu a požadujte, aby umožnila legální přístup k umělému ukončení těhotenství těm ženám, jejichž zdraví nebo život jsou těhotenstvím vážně ohroženy, a dále obětem incestu nebo znásilnění.

Mnoho žen v Nikaragui zažívá v dětsví sexuální zneužívání.  Ty, které přežijí, se mohou obrátit například i na ženská centra.
Mnoho žen v Nikaragui zažívá v dětsví sexuální zneužívání. Ty, které přežijí, se mohou obrátit například i na ženská centra.
Více než 100 let bylo možné v Nikaragui podstoupit umělé přerušení těhotenství, tzv. terapeutický potrat ze zdravotních důvodů, pokud vážně ohrožovaly život nebo zdraví matky, a dále v ojedinělých případech, kdy došlo k těhotenství dívky či ženy v důsledku znásilnění. Podmínkou byl souhlas tří lékařů nad nezbytností zákroku a dále souhlas buď manžela, nebo blízkého člena rodiny. V červenci 2008 došlo ke změně a umělé přerušení těhotenství včetně terapeutického potratu je nyní v Nikaragui bez výjimky nemožné a klasifikované jako trestný čin. Tato změna zákona vystavuje lékaře, zdravotní sestry i ženy riziku trestního stíhání v případě podezření, že jakýmkoliv způsobem přispěli k přerušení resp. umělému ukončení těhotenství a má za následek oddalování a odpírání nezbytné zdravotní péče ohroženým ženám. Lékaři, kteří se v zájmu záchrany života matky rozhodnou pro vykonání terapeutického potratu, riskují svoji profesionální kariéru a také osobní svobodu. Daná situace vede kromě nárůstu nelegálních a nebezpečných zákroků také k nárůstu mateřské úmrtnosti. Dále má také vliv na dostupnost a výkon zdravotní péče pro ženy obecně. Nově, i v případech neúmyslného a nepředvídatelného poškození nebo usmrcení plodu jakýmkoliv lékařským zásahem (vyšetřením, předepsanými léčivy apod.) bez ohledu na úmysl a okolnosti, jsou lékaři, další zdravotní pracovníci a ženy vystaveny podezření ze spáchání trestného činu. Mezi příklady lékařských zákroků vedoucích potencionálně k neplánovanému úmrtí plodu patří léčba malárie, naléhavá srdeční operace nebo komplikovaný porod. Zároveň situace vede ženy k zamlčování zdravotních potíží, které zakoušejí např. v souvislosti se samovolným potratem nebo mimoděložním těhotenstvím, které mohou vést k závažným zdravotním komplikacím až úmrtí.

Fakta a čísla:V rámci Rozvojových cílů tisíciletí (MDGs) se Nikaragua zavázala zredukovat počet výskytu mateřské úmrtnosti o 75% do r. 2015 z původního počtu 230 úmrtí na 100 000 úspěšných porodů v r. 2000. Pro srovnání v ČR je toto číslo 4 : 100 000. Ministerstvo zdravotnictví v Nikaragui v roce 2007 nechalo analyzovat 115 případů mateřské úmrtnosti a zjistilo, že 12 případům mohlo být zabráněno v případě poskytnutí možnosti terapeutického potratu a k 90% nemuselo vůbec dojít, pokud by byla poskytnuta rychlá a vhodná lékařská péče. Mezi lety 1999 a 2005 bylo vykonáno 347 terapeutických potratů z důvodu mimoděložního těhotenství a 191 z důvodu molárního těhotenství, přičemž oba dva typy těhotenství se neslučují se životem.

PODPOŘTE PRÁVO ŽEN NA VLASTNÍ VOLBU. KLIKNĚTE NA URGENTNI AKCE A PŘIPOJTE SVŮJ PODPIS!

22.8.2018

Deník o absurdním rozsudku v Malajsii

22.8.2018

Malajsie: 100 dní u moci - vláda má pořád spoustu práce na lidských právech

Nová vláda Malajsie musí ujít ještě dlouhou cestu, aby naplnila svůj program reformy lidských práv, a to navzdory některým úspěchům během prvních 100 dnů u moci.

20.8.2018

Tran Thi Nga byla ve vězení brutálně zbita

Obránkyně lidských práv Tran Thi Nga nedávno řekla svému manželovi během krátkého telefonického hovoru, který jí byl umožněn, že byla brutálně zbita a bylo jí vyhrožováno smrtí.

13.8.2018

info.cz: Macron se u Putina přimluvil za Sencova