Nobelova cena putuje do čínské věznice

  Článek

Trest smrti publikován 14.10.2010

Autor Charty 08, aktivista a vězeň odsouzený k dlouholetému trestu v čínském žaláři. Takový je letošní laureát Nobelovy ceny míru Liou Siao-po. Amnesty International jeho ocenění uvítala a reagovala výzvou k čínským úřadům, aby propustily nejenom Lioua, ale také všechny ostatní vězně svědomí v Číně.

Liu Siao-po se svou ženou
Liu Siao-po se svou ženou
54letý čínský vědec a aktivista, který cenu získal za výjimečný přínos k obraně lidských práv, se o svém ocenění dozvěděl ve vězeňské cele. Před rokem byl odsouzen k 11 letům vězení za údajné „podněcování k podvracení státní moci“. Liou je předním kritikem čínské vlády, který vyzývá k ochraně lidských práv a demokratizaci v Číně. „Nobelova cena skončila ve správných rukách. Doufáme, že připoutá pozornost k boji za základní svobody a ochranu lidských práv, který vede Liou a mnozí další aktivisté v Číně,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky Amnesty International.

„Tato cena může situaci změnit, jen pokud po ní bude následovat silnější mezinárodní nátlak na čínské úřady. Ty musí propustit jak Lioua, tak všechny další vězně svědomí, kteří jsou vězněni v rozporu s právem,“ dodala Dáša van der Horst.

Liou Siao-po je spoluautor textu Charty 08. Tento dokument volá po právní a politické reformě, která by v nejlidnatější zemi vedla k demokratickému systému a respektu vůči lidským právům. Chartu původně podepsalo zhruba 300 čínských vědců, právníků i oficiálních představitelů. Dokument měl být představen při příležitosti Dne lidských práv 10. prosince 2008. Liou byl zatčen již 8. prosince 2008, hned druhý den byla na internetu zveřejněn text Charty. I další lidé, kteří dokument podepsali, jsou čínskými úřady šikanováni. Přesto Chartu mezitím podpořilo na 12 000 lidí. Někteří signatáři se hlásí k spoluodpovědnosti za text charty, skupina vysokých představitelů čínské komunistické strany také zpochybnila zákonnost procesu s Liouem.

Laureátovi Nobelovy ceny můžete gratulovat i Vy!
Zašlete Liu Sao-paovi svou gratulaci do čínské věznice, pište v anglickém, čínském nebo českém jazyce:


Adresa:
Liu Xiaobo
Jinzhou jianyu
86 Nanshanli
Taihequ
Jinzhoushi
Liaoningsheng 121014
People’s Republic of China

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...