Spojené státy americké stále trestají smrtí. Na světě jsou v menšině

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 8.10.2010

Spojené státy americké loni odsoudily k trestu smrti 106 lidí. Je to sice nejméně od roku 1977, kdy byl trest smrti v USA znovu obnoven, přesto jsou ale jediní, kdo na americkém kontinentě tento trest praktikuje. U příležitosti Mezinárodního dne proti trestu smrti, který si připomínáme 10. října, apeluje Amnesty International na USA, aby zastavily trestání lidí tímto krutým a nelidským způsobem.

Čekání v cele smrti. Ilustrační foto.
Čekání v cele smrti. Ilustrační foto.
„Většina zemí na světě trest smrti zrušila. Jak je možné, že USA, které se profilují jako lídři v oblasti lidských práv, stále praktikují zákonné zabíjení?“ uvedl Widney Brown, ředitel Oddělení mezinárodního práva a politiky v Amnesty International. „Trest smrti je krutý, ponižující a neefektivní trest, který zcela odporuje konceptu lidské důstojnosti. Jeho výkon provází v USA diskriminace, nahodilost a množství chyb,“ vysvětluje.

Od roku 1977 Spojené státy americké popravily více než 1 200 mužů a žen. Žebříček přitom vedou státy jako Texas, Virginie a Oklahoma. Zároveň bylo více než 130 vězňů zproštěno rozsudku smrti po té, co byli shledání nevinnými. Jen v roce 2009 opustilo cely smrti devět lidí.

Z odborných studií také vyplývá, že rozsudky smrti v USA ovlivňuje barva pleti – pokud je obětí zločinu běloch, dostane pachatel nejvyšší trest s větší pravděpodobností než v případě, kdy je obětí černoch nebo černoška. Neexistuje také žádný důkaz potvrzující tezi, že trest smrti odradí pachatele od činu spíše než hrozba uvěznění.

„Popravovat lidi je neomluvitelné. Obzvláště když víme, že odsouzenými mohou být i nevinní lidé. Spojené státy americké se musí připojit k ostatním zemím, které trest smrti odmítají,“ dodal Brown.

Ačkoliv se v USA stále popravuje, objevují se i zde signály slábnoucí podpory tohoto krutého trestu. Například Nové Mexiko a New Jersey zrušily trest smrti v minulých dvou letech a každoroční statistiky poprav klesly od devadesátých let, kdy počet poprav dosáhl vrcholu, o celé dvě třetiny. Nejvyšší soud také zrušil trest smrti pro pachatele mladší 18 let a pro osoby s mentálním postižením.

„Zrušení trestu smrti v USA by bylo důležitým momentem v celosvětové snaze o vymýcení tohoto trestu,“ apeluje na USA Amnesty International.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...