Den obětí zmizení

30. srpna si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení.

Návštěva u přátel, obstarat kytku pro ženu a nezapomenout na narozeniny dcery příští týden. Líná neděle v obyčejném městě…I takto začínají příběhy lidí, které už nikdy nikdo nespatřil. Náhodné zatčení, obvinění (v lepším případě, výjimkou není zatčení bez udání důvodu), ztráta kontaktu s rodinou, ztráta svobody. Dnes si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení, tedy lidí, kteří byli díky svému politickému názoru, náboženskému vyznání či jinému „nevhodnému“ chování zatčeni a dodnes o nich existují jen kusé nebo vůbec žádné zprávy. Jejich rodiny se pomalu učí žít se ztrátou blízkého člověka, s níž se ale doopravdy smířit nelze nikdy. Amnesty International nezapomíná na zmizelé a snaží se poskytnout podporu „obětem“ (rodinám aj.) a apelovat na příslušné úřady a jedince, aby nenechávaly zločiny bez spravedlivého vyšetření. Nebuďme lhostejní, zastavme mizení lidí! Podívejte se na příběh ženy, která se už pět let snaží přijít na to, co se stalo s jejím manželem. V roce 2005 ho v Nepálu zajaly maoistické skupiny a od té doby o něm nedostala žádnou oficiální zprávu.

7.4.2017

Sýrie: Je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost pro miliony válečných obětí

Chemické útoky v Sýrii musí být vyšetřeny. Přečtěte si o kampani Amnesty a podepisujte petici.

9.1.2017

Nigérie: 1000 dnů po únosu dívek z Chiboku musí vláda zdvojnásobit své snahy, aby je osvobodila

I tisíc dní po únosu jsou dívky stále nezvěstné. Vláda musí jednat.

15.7.2016

Vlna brutálních represí v Egyptě: stovky zmizelých a mučených lidí

Egyptská národní bezpečnostní agentura unáší, mučí a násilně nechává zmizet lidi ve snaze zastrašit své oponenty. Nová výzkumná zpráva Amnesty upozorňuje na prudký nárůst násilných zmizení od roku 2015.

8.12.2016

Aleppo: Amnesty upozorňuje na hrozbu válečných zločinů, apeluje i na české politiky

Amnesty apeluje na ministra zahraničí Zaorálka, aby podpořil bezpečnou evakuaci civilistů z Aleppa. OSN mluví o válečných zločinech.