Den obětí zmizení

30. srpna si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení.

Návštěva u přátel, obstarat kytku pro ženu a nezapomenout na narozeniny dcery příští týden. Líná neděle v obyčejném městě…I takto začínají příběhy lidí, které už nikdy nikdo nespatřil. Náhodné zatčení, obvinění (v lepším případě, výjimkou není zatčení bez udání důvodu), ztráta kontaktu s rodinou, ztráta svobody. Dnes si připomínáme Mezinárodní den obětí zmizení, tedy lidí, kteří byli díky svému politickému názoru, náboženskému vyznání či jinému „nevhodnému“ chování zatčeni a dodnes o nich existují jen kusé nebo vůbec žádné zprávy. Jejich rodiny se pomalu učí žít se ztrátou blízkého člověka, s níž se ale doopravdy smířit nelze nikdy. Amnesty International nezapomíná na zmizelé a snaží se poskytnout podporu „obětem“ (rodinám aj.) a apelovat na příslušné úřady a jedince, aby nenechávaly zločiny bez spravedlivého vyšetření. Nebuďme lhostejní, zastavme mizení lidí! Podívejte se na příběh ženy, která se už pět let snaží přijít na to, co se stalo s jejím manželem. V roce 2005 ho v Nepálu zajaly maoistické skupiny a od té doby o něm nedostala žádnou oficiální zprávu.

11.7.2018

Rusko: Čečenský obhájce lidských práv musí být propuštěn, hrozí mu nespravedlivý soudní proces

Ruské úřady musí okamžitě a bezpodmínečně propustit významného obránce lidských práv Ojuba Titijeva. Soud začal v pondělí.

27.6.2018

Trest smrti pro Nouru změněn!

Dne 26. června změnil súdánský soud rozsudek trestu smrti pro Nouru Husejnovou na pětileté vězení za zabití jejího manžela při sebeobraně během pokusu o znásilnění.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

7.12.2017

Státy na celém světě nedokáží zabránit zabíjení a mizení obránců lidských práv

Vychází nový výzkum v rámci kampaně BRAVE.