Jemen: protiteroristické akce vlády mají na svědomí stovky mrtvých

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 25.8.2010

Vláda Jemenu ve snaze zajistit bezpečnost v zemi vážně porušuje lidská práva. Děje se tak při konfrontaci hrozeb pocházejících ze strany al-Káidy či při potírání šíitských rebelů na severu a separatistů na jihu země. Ve své dnešní zprávě to uvedla Amnesty International.

Jemen při protiteroristických operacích překračuje principy mezinárodního práva. K ozbrojeným akcím používá rozsáhlé vojenské pomoci pocházející z USA a EU. Velké množství zbraní pochází také z České republiky, která jen v loňském roce do Jemenu vyvezla vojenský materiál v hodnotě 10.498.000 euro.

„Nekritická podpora protiteroristické kampaně jemenských úřadů ze strany USA a EU není na místě. Umožňuje Jemenu používat nezákonné metody,“ upozornila Amnesty International.

Bezpráví, které se v zemi děje, zahrnuje nezákonné zabíjení lidí podezřelých z podpory al-Káidy, šíitských povstalců nebo separatistů z jihu. Podezřelí lidé jsou vystaveni svévolnému zatýkání a mučení a souzeni v nespravedlivých procesech. Bezpečnostní služby podřízené přímo prezidentu Alí Abdulláhovi Salíhovi se dopouštějí únosů podezřelých. Zatýkání čelí i novináři a oponenti vlády.

„Jemenské úřady využívají národně bezpečnostní zájmy jako záminky k umlčení opozice a veškeré kritiky. Tento trend je velmi znepokojivý,“ vysvětluje Amnesty International.

USA a EU jsou zneklidněny vývojem v zemi, která by se dle jejich obav mohla stát útočištěm al-Káidy a dalších militantů. Tyto obavy jsou doprovázeny zvýšenou vojenskou pomocí, na dodávkách se podílí také Česká republika. Amnesty International proto apeluje na české úřady, aby při povolování vývozu zbraní braly v úvahu rizika, která dodávky zbraní do nestabilního Jemenu doprovází.

„Vláda Jemenu má povinnost ochránit veřejnost před útoky ozbrojených skupin. Nesmí přitom ale obcházet principy mezinárodního práva. České úřady by proto měly klást vysoký důraz záruky, že české zbraně nebudou použity k porušování lidských práv,“ vyzývá Amnesty International.

Další informace:
AI je obzvlášť znepokojena postupem jemenských úřadů proti šíitským rebelům v provincii Sa’ada na severu země. Tam v loni na podzim zahájily masivní operaci, která trvala několik měsíců. V jejím průběhu došlo k rozsáhlým vzdušným útokům, do akcí se zapojily i síly Saúdské Arábie. O těchto útocích nejsou k dispozici téměř žádné informace, AI však získala zprávy, že v jejich průběhu byly zabity stovky, možná tisíce civilistů.

Zpráva AI také dokumentuje, že jemenské bezpečností síly od roku 2009 zabily nejméně 113 lidí při operacích proti al-Káidě a skupinám, které vláda považuje za „teroristické“. Počet útoků narostl od prosince. V některých případech se bezpečnostní služby ani nesnaží podezřelé zadržet, ale rovnou usilují o jejich zabití. Při útoku v provincii Abyan bylo 17. prosince 2009 zabito 41 lidí včetně 21 dětí.

AI poukazuje rovněž na skutečnost, že úřady stále více používají represivní opatření a jsou méně tolerantní vůči opozici. Řada novinářů byla uvězněna za to, že informovali o citlivých tématech, mezi které patří rebelství šíitů a separatistické hnutí na jihu.

Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1159 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...