Nizozemí: společnost Trafigura byla odsouzena za vývoz toxického odpadu

V Holandsku dnes padl historický soudní verdikt. Nadnárodní společnost Trafigura byla shledána vinnou z vývozu nebezpečného toxického odpadu na Pobřeží slonoviny a ze skrývání skutečné povahy tohoto nebezpečného „zboží“. Podle Amnesty International (AI) se jedná o první případ, kdy byla tato firma povolána k odpovědnosti za nakládání s nebezpečným odpadem.
„Dnešní rozhodnutí soudu velmi vítáme. Trafigura dosud tvrdila, že neudělala nic špatného. Víme ale, že odpad, který byl vyložen na Pobřeží slonoviny, měl obrovský dopad na životy desítky tisíc lidí,“ uvedla Benedetta Lacey, speciální poradkyně AI. „Jakkoli verdikt soudu oceňujeme, není to zdaleka konec příběhu. Zbývá zodpovědět ještě hodně otázek ohledně vlivu odpadu na zdraví obyvatel Pobřeží slonoviny a také dekontaminovat zasažená místa,“ dodala Lacey. V červenci 2006 vyložila Trafigura nebezpečný odpad z lodi v holandském Amsterodamu. Vzhledem k vysokým nákladům ale nakonec odpad zase naložila na loď a odvezla právě na Pobřeží slonoviny. Tam ho ještě téhož roku v srpnu zanechala nedaleko města Abidžan. Vzápětí nato začali lidé z okolí skládky trpět zdravotními problémy a více než 100 000 obyvatel muselo vyhledat lékařskou pomoc. Nahlášeno bylo také 15 úmrtí. Rozhodnutí holandského soudu nicméně reflektuje především události v samotném Nizozemí. Ačkoli se primárně nezabývá katastrofálním dopadem skládky na Pobřeží slonoviny, vyvolává otázky o pochybeních nizozemských autorit, které mohly tragédii v Africe zabránit. Amnesty International případ pečlivě sleduje a zkoumá nyní celý text soudního rozhodnutí.„Apelujeme na to, aby se mezinárodní společenství z tohoto případu poučilo. Státy musí respektovat lidská práva nejen doma, ale také v zahraničí,“ uvedla Benedetta Lacey. .......................Podpořit úsilí Amnesty International v oblasti lidských práv a byznysu můžete i Vy. Podepiště petici na www.zakazdoucenu.cz. Pomáhejte on-line!

18.5.2018

Globální editování Wikipedie se zaměřilo na neznámé ženy, které hájí lidská práva po celém světě

Nadšenci Wikipedie z celého světa spojili 19. a 20. května síly, aby se zúčastnili celosvětového ,,Wikipedia edit-a-thon“ a podpořili tak mimořádné, i když neznámé ženy - obránkyně lidských práv, které zasvětily své životy boji proti nespravedlnosti.