Nizozemí: společnost Trafigura byla odsouzena za vývoz toxického odpadu

  Článek

V Holandsku dnes padl historický soudní verdikt. Nadnárodní společnost Trafigura byla shledána vinnou z vývozu nebezpečného toxického odpadu na Pobřeží slonoviny a ze skrývání skutečné povahy tohoto nebezpečného „zboží“. Podle Amnesty International (AI) se jedná o první případ, kdy byla tato firma povolána k odpovědnosti za nakládání s nebezpečným odpadem.

„Dnešní rozhodnutí soudu velmi vítáme. Trafigura dosud tvrdila, že neudělala nic špatného. Víme ale, že odpad, který byl vyložen na Pobřeží slonoviny, měl obrovský dopad na životy desítky tisíc lidí,“ uvedla Benedetta Lacey, speciální poradkyně AI. „Jakkoli verdikt soudu oceňujeme, není to zdaleka konec příběhu. Zbývá zodpovědět ještě hodně otázek ohledně vlivu odpadu na zdraví obyvatel Pobřeží slonoviny a také dekontaminovat zasažená místa,“ dodala Lacey. V červenci 2006 vyložila Trafigura nebezpečný odpad z lodi v holandském Amsterodamu. Vzhledem k vysokým nákladům ale nakonec odpad zase naložila na loď a odvezla právě na Pobřeží slonoviny. Tam ho ještě téhož roku v srpnu zanechala nedaleko města Abidžan. Vzápětí nato začali lidé z okolí skládky trpět zdravotními problémy a více než 100 000 obyvatel muselo vyhledat lékařskou pomoc. Nahlášeno bylo také 15 úmrtí. Rozhodnutí holandského soudu nicméně reflektuje především události v samotném Nizozemí. Ačkoli se primárně nezabývá katastrofálním dopadem skládky na Pobřeží slonoviny, vyvolává otázky o pochybeních nizozemských autorit, které mohly tragédii v Africe zabránit. Amnesty International případ pečlivě sleduje a zkoumá nyní celý text soudního rozhodnutí.„Apelujeme na to, aby se mezinárodní společenství z tohoto případu poučilo. Státy musí respektovat lidská práva nejen doma, ale také v zahraničí,“ uvedla Benedetta Lacey. .......................Podpořit úsilí Amnesty International v oblasti lidských práv a byznysu můžete i Vy. Podepiště petici na www.zakazdoucenu.cz. Pomáhejte on-line!

Aktuální petice

  Maďarsko

Nový zákon zakáže transgender a intersex lidem úřední změnu genderu. Zastavme to!

V květnu 2020 byla v Maďarsku přijata novela zákona, jejíž článek 33 znemožňuje transgender a intersex osobám úřední změnu pohlaví v souladu s vnímáním vlastní genderové identity, a tím i možnost získat odpovídající doklady (to bylo dosud v Maďarsku možné), což je v rozporu s jejich lidskými právy. Podle novely má být v matrice a v dokladech totožnosti uvedeno „biologické pohlaví založené na zrození a genomu“, což znemožňuje jakoukoliv pozdější úřední změnu tohoto údaje.

 

Aktuální počet podpisů: 3013 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...