Turecké soudy porušují práva dětí

Tisíce dětí jsou v Turecku žalovány za údajnou účast na demonstracích podporujících terorismus a souzeny podle antiteroristických zákonů. Tyto demonstrace upozorňují na témata spojená s kurdskou komunitou a zájmy jejích členů a často při nich dochází ke střetům s policií.

Průzkum Amnesty International ukázal, že v provinciích, kde neexistují dětské soudy, jsou děti už od věku dvanácti let za svou účast na protestech souzeny u soudů pro zletilé, ačkoli podle tureckých zákonů mají tyto soudy pravomoc soudit jen občany starší patnácti let.

Amnesty International varuje, že připravované legislativní změny, které turecká vláda projednala 20. července 2010, samy o sobě nezabrání porušování práv dětí. K zastavení nespravedlivého stíhání je nutné upravit samotnou definici provinění proti antiteroristickým zákonům, a to nejen těch, kvůli nimž jsou žalovány děti.

Změny připravované tureckou vládou by zkrátily nebo zrušily některé dětské tresty, nicméně neurčité a příliš široké formulace jako „členství v teroristické organizaci“ a „propagování teroristické organizace“, za něž můžou být děti stíhány, z legislativy nezmizí.

Podle Amnesty International může dojít k tomu, že v oblastech, kde soudy pro nezletilé chybí, budou děti nadále souzeny podle stejných procedur jako dospělí. Pokud turecká vláda schválí chystané změny, je třeba zajistit, aby existující dětské soudy dostaly regionální pravomoci a aby byly bezodkladně vytvořeny další soudy pro nezletilé, které budou respektovat práva dětí.

19.3.2020

Romské děti stále čelí segregaci na školách

Vládní zmocněnec pro romské komunity Ábel Ravasz zavádí nové projekty na podporu desegrace školství na Slovensku.

9.3.2020

iRozhlas: Německo se ujme dětí z řeckých táborů

23.7.2019

HN: Odmítnout vydání Tchajwanců byl odvážný krok, české úřady tím zpochybnily záruky Číny na spravedlivý proces

14.10.2019

V Polsku přituhuje. Výsledky právě proběhlých parlamentních voleb ukážou, jak moc

Amnesty zdokumentovala řadu oblastí, ve kterých se Poláci v současné době potýkají s lidskoprávními problémy - ve kterých #prituhuje.