Turecké soudy porušují práva dětí

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 21.7.2010

Tisíce dětí jsou v Turecku žalovány za údajnou účast na demonstracích podporujících terorismus a souzeny podle antiteroristických zákonů. Tyto demonstrace upozorňují na témata spojená s kurdskou komunitou a zájmy jejích členů a často při nich dochází ke střetům s policií.

Průzkum Amnesty International ukázal, že v provinciích, kde neexistují dětské soudy, jsou děti už od věku dvanácti let za svou účast na protestech souzeny u soudů pro zletilé, ačkoli podle tureckých zákonů mají tyto soudy pravomoc soudit jen občany starší patnácti let.

Amnesty International varuje, že připravované legislativní změny, které turecká vláda projednala 20. července 2010, samy o sobě nezabrání porušování práv dětí. K zastavení nespravedlivého stíhání je nutné upravit samotnou definici provinění proti antiteroristickým zákonům, a to nejen těch, kvůli nimž jsou žalovány děti.

Změny připravované tureckou vládou by zkrátily nebo zrušily některé dětské tresty, nicméně neurčité a příliš široké formulace jako „členství v teroristické organizaci“ a „propagování teroristické organizace“, za něž můžou být děti stíhány, z legislativy nezmizí.

Podle Amnesty International může dojít k tomu, že v oblastech, kde soudy pro nezletilé chybí, budou děti nadále souzeny podle stejných procedur jako dospělí. Pokud turecká vláda schválí chystané změny, je třeba zajistit, aby existující dětské soudy dostaly regionální pravomoci a aby byly bezodkladně vytvořeny další soudy pro nezletilé, které budou respektovat práva dětí.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2205 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...