Queer parade 2010: Brnem projde průvod za práva leseb, gayů, bisexuálů a translidí

  Článek

Diskriminace publikován 22.6.2010

Oslava rozmanitosti a mezilidské solidarity, průvod i pouliční párty – tak by se dala charakterizovat akce s názvem Queer parade 2010, která se v České republice koná již potřetí. O víkendu svobodně projde Brnem průvod, jehož smyslem je upozornit na práva leseb, gayů, bisexuálů a translidí (LGBT). I letos akci podpoří řada politických a kulturních osobností.

Cíle organizátorů upřesňuje Miroslav Zajdák: „Touto akcí chceme vyjádřit radost nad situací práv LGBT lidí v České republice. Celospolečensky diskutovaná témata jako upírání adopce lidem žijícím v registrovaném partnerství nebo šikana ve školách však naznačují, že je stále o co se snažit.“ Veřejné vystoupení a průvod mají být také podporou těm, kteří nemají dostatek osobní síly čelit tlakům části společnosti a jsou tak nuceni skrývat svou identitu.

Letos přijedou Queer parade do České republiky pozdravit také zahraniční hosté. Mezi nimi je švýcarská zpěvačka Bettina Schelker, která krátce vystoupí na náměstí Svobody, nebo britská aktivistka Clare Dimyon, označovaná za matku průvodů hrdosti ve střední a východní Evropě. Jolana Navrátilová za organizátory dodává: „Věříme, že si z České republiky budou moci odnést dobrý pocit.“

Průvody hrdosti jsou symbolickou podporou boje za občanská a lidská práva a v zahraničí tyto barevné oslavy navštěvují desetitisíce až statisíce lidí. Nedávno se konala podobná akce také u našich sousedů na Slovensku, její průběh se ale neobešel úplně bez komplikací. „Nechtěli bychom dopadnout jako kolegové v Bratislavě, kde po útoku hrstky extrémistů policie doporučila uzavřít shromáždění na náměstí a mohli jsme projít pouze zkrácenou trasou na druhou stranu řeky, zcela mimo ulice starého města,“ komentuje Navrátilová první Dúhový pride na Slovensku, který proběhl 22. 5. 2010. „My se budeme maximálně snažit předejít situaci, aby násilná menšina bránila shromažďovacímu právu většiny,“ dodává.

Mezi doprovodnými akcemi ještě před průvodem samotným jsou také přednášky na témata homosexuality a křesťanství, života v queer rodinách nebo diskuse nad projekcí filmu Roma Boys, který pojednává o gay tématice v romské komunitě.

Veškeré informace o průvodu lze nalézt na [http:// www.queerparade.cz]. Úvodní stránka také odkazuje na podpůrné poselství od skupiny Evropského parlamentu pro práva LGBT lidí nebo rozhovory serveru GayNet.cz natočené s českými kulturními osobnostmi právě o gay právech či o smyslu Queer parade.

Aktuální petice

  Kanada

Žádáme spravedlnost pro děti původních obyvatel v Kanadě. Přidáte se?

V květnu 2021 byly v areálu bývalé internátní školy pro původní obyvatele v kanadském městě Kamloops nalezeny ostatky 215 dětí. Instituce byla součástí sítě internátních škol, která se zaměřovala na asimilaci dětí původních obyvatel Kanady. Děti ve školách čelily psychickému a fyzickému násilí a sexuálnímu obtěžování. Nesměly mluvit mateřským jazykem, nucená převýchova se soustřeďovala i na zvyky a tradice, které vlivem výuky částečně zanikly.

 

Aktuální počet podpisů: 1151 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...