Írán popravil pět politických vězňů

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 11.5.2010

Amnesty International dnes odsoudila popravy čtyř kurdských politických aktivistů a jednoho Íránce, kteří byli obviněni z „ nepřátelství proti bohu“. Mezi popravenými je i jedna žena.

Čtyři Kurdové - Farzad Kamangar, Ali Heydarian, Farhad Vakili, Širín Alam-Holi - byli v teheránské věznici oběšeni spolu s Íráncem Mehdím Eslamianen v neděli 9. května. Obviněni byli z „nepřátelství proti bohu“ v podobě terorismu. Tato vágní formulace se přitom obvykle používá k odstranění nepohodlných oponentů státní moci.

„Amnesty International tyto popravy vykonané bez varování odsuzuje. Ačkoli se jedná o vážná obvinění, odsouzeným bylo odepřeno právo na spravedlivý soud. Tři z nich byli navíc mučeni a dva byli přinuceni k přiznání pod nátlakem,“ sdělil Malcom Smart, ředitel programu AI pro Blízký východ a severní Afriku. „Obvinění byli popraveni na základě porušení íránského práva. To vyžaduje, aby úřady upozornily právníky obviněných předtím, než bude poprava vykonána,“ dodal.

Obvinění před svou smrtí uváděli, že byli tvrdě psychicky i fyzicky mučeni a bylo jim upíráno například právo na setkání s rodinou. Učitel Farzad Kamangar nemohl hovořit s rodinou po dobu sedmi měsíců vězení. V dopise uvedl, že byl opakovaně mučen. Například byl bičován a držen v chladné cele. Širín Alam-Holi zase uvedla, že po hrubém zacházení vyšetřovatelů trpí nočními děsy.

„Máme podezření, že tyto popravy jsou výhružkou k zastrašení kurdské minority a dalších kritiků a oponentů vlády před nadcházejícím prvním výročním kontroverzních prezidentských voleb, které připadá na 12. června,“ upozornil Malcom Smart.

Íránské soudy často nedodržují standardy pro spravedlivý proces, odsouzeným je upíráno právo na obhájce a bývají drženi v samovazbě mimo jakoukoli soudní kontrolu. To je vystavuje riziku mučení a jiného špatného zacházení. Írán navíc patří mezi světové „špičky“ v počtu vykonaných poprav. V roce 2010 jich bylo dosud dle statistik Amnesty International vykonáno kolem 80.

„Amnesty International apeluje na íránské úřady, aby zastavily vykonávání poprav. Než k tomu dojde, musí být soudní procesy alespoň transparentní a probíhat dle íránského práva,“ dodal Smart.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2207 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...