„Nechceme smlouvu, která zabíjí,“ říká Amnesty International

  Článek

Zbraně pod kontrolou publikován 10.5.2010

Ve dnech 10. - 16. května 2010 probíhá Mezinárodní týden proti ozbrojenému násilí. Lidé z více než 100 zemí světa apelují na své vlády, aby se angažovaly v utváření účinné mezinárodní strategie týkající se obchodu se zbraněmi a jejich zneužívání. Podpořte i vy kampaň Zbraně pod kontrolu!

Amnesty International se připojuje k aktivitám v rámci mezinárodní kampaně proti zneužívání zbraní a nekontrolovanému obchodu s nimi. AI trvá na efektivnější regulaci globálního obchodu se zbraněmi, zastavení využívání zbraní k prohlubování kriminality, chudoby či rozmíchávání konfliktů. V rámci celosvětové strategie vyjednávání o historicky první smlouvě regulující obchod se zbraněmi mají i občané České republiky možnost vyjádřit svůj názor a přimět vládu ke konkrétním krokům.

Zbraně a fakta
Nezodpovědný obchod se zbraněmi a zneužívání zbraní v násilných konfliktech vede každoročně ke smrti mnoha lidí. Statistiky AI upozorňují na to, že:

    Zbraně zabíjí. Každoročně je v ozbrojených konfliktech zabito na 250 000 lidí.

    Ozbrojené násilí je součástí každodenního života. Okolo 300 000 lidí je každoročně zabito v rámci pouličního násilí, aktivit ze strany ozbrojených bezpečnostních složek či v rámci násilí proti ženám.

    Zbraně vedou k porušování práva. Podle statistik AI zahrnovalo 60% zdokumentovaných případů porušování lidských práv použití lehkých či ručních zbraní.

    Zbraně rozvrací rodiny. Ke konci roku 2008 bylo na 26 milionů lidí nuceno opustit své domovy kvůli válečnému konfliktu. Miliony rodin byly rozděleny a lidé žijí v permanentním strachu.

    Zbraně nutí k nedobrovolnému odchodu. Většina uprchlíků pochází ze zemí, kde dochází k válečným konfliktům.


Nebuďme lhostejní a podpořme petici proti zneužívání a obchodu se zbraněmi (tzv. People´s Treaty). Stačí kliknout na http://www.amnesty.org/en/appeals-for-action/demand-bullet-proof-arms-trade-treaty

UNIKÁTNÍ VÝSTAVA FOTOGRAFIÍ K MEZINÁRODNÍMU TÝDNU PROTI OZBROJENÉMU NÁSILÍ



Aktuální petice

  Izrael

Amnesty International vyzývá všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní a požaduje ukončení zabíjení nevinných civilistů

Nebývalá eskalace konfliktu mezi Izraelem a Hamásem a dalšími ozbrojenými skupinami si vybírá krutou daň na civilistech. Počet obětí je bezprecedentní. S každým dalším dnem se situace stále zhoršuje. Přibývá obětí na životech a humanitární katastrofa v Gaze se prohlubuje. Podepište petici Amnesty a vyzvěte všechny strany konfliktu k okamžitému klidu zbraní, které by ukončilo krveprolití nevinných civilistů a zajistilo přístup nezbytné humanitární pomoci do Gazy.

 

Aktuální počet podpisů: 1158 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...