Německo komplikuje přijetí antidiskriminační legislativy, váhá i ČR

Evropa vyjednává o schválení důležité antidiskriminační směrnice, která by usnadnila život tisícům lidí v rámci Evropské unie. Postoj členských států k nové legislativě není jednotný, její přijetí výrazně komplikuje zejména postoj Německa. Výhrady má i Česká republika.

Smyslem navrhované směrnice, kterou Evropská komise představila v červnu 2008, je uplatnit princip rovného zacházení v oblastech, které současná úprava dostatečně nepokrývá. Legislativní mezery se týkají zejména diskriminace mimo oblast zaměstnaní, a to v oblasti náboženského vyznání, věku, sexuální orientace, ale také sociálního zabezpečení, zdravotní péče či vzdělávání. Přijetí směrnice bylo jednou z priorit španělského i švédského předsednictví EU, ztroskotalo ale právě na postoji Německa.

„Je ostudné, že tuto důležitou legislativu, která pouze doplňuje stávající právní rámec Unie, odmítá právě stát, který veřejně deklaruje svůj zájem na boji s diskriminací. Na svém území Německo ochranu obětem diskriminace zaručuje, napříč Unií se ale podobnému kroku brání,“ sdělil Nicolas Beger, ředitel evropské kanceláře Amnesty International.

Výhrady ke směrnici má ale také Česká republika. Po nedávné martyriu s přijetím tzv. antidiskriminačního zákona se totiž v relativně krátké době objevuje zdánlivě podobná legislativa. Máme tedy důvod k dalším změnám? Podle Dáši van der Horst, ředitelky české pobočky Amnesty International, došlo v české legislativě během posledního roku k velikému posunu. Přesto ale není komplexní a její zdokonalení by občany České republiky chránilo lépe. „Nová směrnice nepřináší pro Českou republiku zásadní změny, dotahuje nicméně mezery, které zůstávají v tzv. antidiskriminační zákoně. Jedná se například o ochranu obětí před takzvanou sekundární viktimizací,“ uvedla Dáša van der Horst. Kladný postoj k nové směrnici nám naopak zaručí stejná práva a ochranu v rámci celé Evropské unie. „Existují sice obavy z některých formulací směrnice jako je například koncept přenesení důkazního břemene, který je v právním řádu netypický. Je ale důležité si uvědomit, že se nejedná o možnost libovolně kohokoli obvinit, je vždycky třeba přinést jasné důkazy. Navíc, tato možnost již ve zmíněném antidiskriminačním zákoně zakotvena je,“ dodala van der Horst.

Další informace

Amnesty International v současné době spouští celoevropskou kampaň na podporu přijetí antidiskriminační směrnice. Součástí kampaně je i on-line petice, kterou můžete podepsat na http://www.amnesty-actie.nl/eupetition.
Vyvrcholení kampaně je plánováno na první týden v červnu, kdy bude zasedat Rada pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO).

12.3.2019

Írán: 33 let ve vězení a 148 ran bičem pro Nasrín Sotudíovou

Nasrín Sotudíovou odsoudili k 33letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem. Na svém facebookovém profilu to uvedl její manžel Reza Khandan.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.

21.2.2019

Malawi zažívá opětovný vzestup útoků proti osobám s albinismem

Od prosince 2018 došlo už ke dvěma smrtelným útokům a třem únosům.

8.2.2019

Jana Straková: Stav celé společnosti závisí na tom, jak vzdělaná a kultivovaná je ta nejméně vzdělaná část populace

Docentka Jana Straková působí v Ústavu výzkumu a rozvoje vzdělávání Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy. Dlouhodobě bojuje za vysokou kvalitu a rovnost ve veřejném vzdělávání. Vytrvale upozorňuje na to, že vzdělávací výsledky českých dětí extrémně závisí na tom, do jaké školy děti chodí, v jak bohatém regionu žijí a jaké mají rodinné zázemí. Jana Straková je lídrem v prosazování rovného přístupu ke vzdělávání pro všechny děti. Za to získala Cenu Nadace České spořitelny. Rozhovor s Janou Strakovou vznikl při příležitosti udělení ceny.