Hamas začal v Gaze popravovat

Poprvé od roku 2005 došlo včera ráno v Gaze k „oficiálnímu“ popravování. Hamas zastřelil dva Palestince odsouzené vojenským soudem v roce 2009 za kolaboraci s Izraelem a podíl na vraždě.

Tuto informaci potvrzuje prohlášení, které vydal vedoucí vojenské samosprávy v Gaze plukovník Ahmed Atalláh. Ačkoli se nejedná o první zabíjení ze strany ozbrojených složek Hamasu a dalších ozbrojených skupin na území Gazy, dnešní událost představuje první oficiální popravu od nástupu Hamasu moci v červnu 2007.

„Popravy představují velký krok zpět ze strany Hamasu. Obáváme se o život dalších vězňů v Gaze, kteří byli odsouzení k trestu smrti,“ sdělila Hassiba Hadj Sahraoui, zástupkyně programu Amnesty International pro Blízký východ. „Máme důvodné podezření, že tito lidé byli vojenským soudem odsouzeni nespravedlivě,“ dodala.

Podle stávajícího palestinského práva není možné popravy na území Palestinské samosprávy vykonat bez souhlasu prezidenta. Rozsudky smrti vynesené od června 2007 nicméně tento souhlas nezískaly.

Amnesty International v této souvislosti apeluje na hnutí Hamas, aby zastavilo veškeré popravování odsouzených a tvrdě odsuzuje včerejší událost.

29.8.2018

respekt: Saúdskoarabské aktivistce hrozí trest smrti

12.4.2018

Trest smrti 2017: Subsaharská Afrika je "maják naděje" pro konec poprav a trestu smrti ve světě

Rok 2017 přinesl pozitivní zprávy ohledně trestu smrti a poprav ve světě - čísla se snižují, zemí bez trestu smrti přibývá.

11.10.2017

Singapur stále popravuje za drogové delikty. Reformy nepomáhají

Singapur pokračuje v letitém porušování mezinárodního práva – odsuzuje lidi k trestu smrti povinně, bez vlivu názoru soudce.

31.8.2017

Vyběhni s bezprávím

Amnesty pořádá lidskoprávní orienťák mezi ambasádami. Běžci i neběžci budou moct originálním způsobem poukázat na porušování lidských práv v konkrétních zemích.