Činy místo slov: Amnesty International apeluje na Ukrajinu

Na Ukrajině stále dochází k porušování lidských práv, uvádí výzkumná zpráva nazvaná Činy místo slov: Ukrajina musí dodržovat lidská práva, kterou dnes uveřejnila Amnesty International.

Lidé jsou vystaveni rasové diskriminaci, dochází ke zneužívání pravomocí veřejných činitelů při výslechu a policejní praxi a nejsou dostatečně ošetřena práva uprchlíků. Amnesty International proto vyzvala nově zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče a jeho vládu, aby se přihlásili k dodržování mezinárodních právních standardů a zamezili zneužívání práva. Zpráva také obsahuje konkrétní doporučení, jak těchto kroků dosáhnout. „Nově zvolené úřady by měly navázat na pozitivní vývoj, který v ochraně lidských práv Ukrajina v posledních dvaceti letech učinila. Tato šance se nesmí promarnit,“ uvedl ředitelka programu AI pro Evropu Nicola Duckworth. „Proklamace o ochraně lidských práv jsou určitě chvályhodné. Musí ale následovat činy – nezávislé a zevrubné prozkoumání všech obvinění, postihy odpovědných osob a odškodnění obětí,“ dodala.

Amnesty International provedla na Ukrajině rozsáhlé šetření, jehož výsledky publikuje právě ve zmíněné zprávě. Jedním z cílů zprávy je také monitorovat chování nové vlády a její postup při řešení námitek, které zpráva vznáší. Na základě srovnání s předchozím výzkumem, který Amnesty International v regionu realizovala před pěti lety, bylo totiž zjištěno přetrvávání řady nedostatků, které nejsou v souladu s mezinárodními standardy.

Rasismus, činnost policie, uprchlíci

Jedním z prvních zjištění, na která zpráva upozorňuje, je netransparentnost policejní praxe. Ta vychází především z představ o nedotknutelnosti policejní profese a z nerespektování presumpce neviny obviněných. Výrazný problém Ukrajiny představují také rasově motivované činy, vyšetřované často jako běžné přestupky. Takový přístup ovšem celou situaci spíše zastírá a zabraňuje vládě nejen v její analýze, ale především v efektivním řešení. Zpráva konstatuje, že rasismus je v ukrajinské společnosti hluboce zakořeněn a kdokoli vypadá jen trochu „jinak“, může být vystaven bezdůvodným policejním kontrolám, svévolnému zadržení, špatnému zacházení či finančnímu vydírání.

S těmito problémy se často setkávají také migranti, uprchlíci a žadatelé o azyl. Jejich situaci navíc komplikuje nefunkční azylová politika státu, která je vystavuje nebezpečí vrácení do země původu, kde mohou být perzekvováni. Tato zjištění se opírá mimo jiné o nízké procento kladně vyřízených žádostí o azyl - v roce 2007 to bylo pouze 0,7 procenta a v roce 2008 5,7 procenta z celkového počtu žádostí.

Amnesty International proto doporučuje zavést nová opatření pro zlepšení dodržování lidských práv na Ukrajině, včetně monitorování rasově motivovaných útoků, ustavení funkčního a spravedlivého azylového systému a založení nezávislého úřadu, který by šetřil všechna obvinění z porušování lidských práv ze strany policie.

Více informací naleznete přímo ve výzkumné zprávě, která je ke stražení níže.

5.3.2019

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je konečně volný

Egyptský fotoreportér Mahmúd Abu Zeid alias Shawkan je po 5 a půl letech strávených ve vězení konečně na svobodě doma v Gíze.

26.11.2018

Týden.cz k Mezinárodnímu dni proti násilí na ženách

24.8.2018

Vietnamské úřady musí vyšetřit údajné mučení a špatné zacházení policie vůči návštěvníkům koncertu

Vietnamské úřady musí neprodleně vyšetřit incident, při němž byla policií napadena a zbita skupina aktivistů během návštěvy soukromého koncertu v Saigonu, na němž zazněly písně z doby před vládou komunistického režimu.

27.2.2018

Amnesty k vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka

Amnesty žádá důkladné prošetření a důslednou ochranu novinářů.