Politici na čínské ambasádě žádali propuštění tibetského filmaře

  Článek

Trest smrti publikován 2.4.2010

Téměř padesát poslanců, senátorů a dalších politických představitelů podepsalo žádost o propuštění tibetského dokumentaristy Dhondupa Wangčchena. Ten byl čínskými úřady odsouzen k šesti letům vězení. Několik politiků se dnes pokusilo apel předat zástupcům velvyslanectví Čínské republiky.

Dhondup Wangchen
„Podpora politických představitelů adresovaná konkrétnímu člověku je cenným aktem a svědčí o tom, že situace v Tibetu má podporu i mezi zákonodárci. Žádost českých politiků by čínské úřady neměly ignorovat, pokud mají zájem o skutečný dialog,“ uvedla Dáša van der Horst, ředitelka české pobočky AI.

Přímo k čínské ambasádě se v dnes ráno vydali zástupci Skupiny přátel Tibetu - Kateřina Jacques, Jaromír Štětina a Martin Bursík. Pokusili se o to, aby dopis adresovaný čínské velvyslankyni převzala zodpovědná osoba. Čínské úřady, které se snaží vytvářet pozitivní obraz, však vstřícnou tvář neukázaly a dopis odmítly převzít. Žádost tak zůstala v poštovní schránce.

„Dopis podepsaný českými zákonodárci určitě neskončí v odpadkovém koši. Ze zkušenosti víme, že dopisové akce mohou přispět k zlepšení osudu vězněných lidí. I v České republice žije řada lidí, kterým před rokem 1989 pomohl zahraniční tlak,“ dodala Dáša van der Horst.

Další informace



Čeští politici žádost podepisovali letos v březnu při příležitosti výročí potlačení povstání Tibeťanů. Aktivitu iniciovala Skupina přátel Tibetu, která na půdě Parlamentu ČR působí od roku 2006.

Tibetský filmař Dhondup Wangčchen byl loni v prosinci odsouzen k šesti letům vězení za „podvratnou činnost“. Před zatčením pracoval na dokumentu, ve kterém Tibeťané kritizovali čínské úřady, vyjadřovali názor na konání olympijských her v Pekingu nebo mluvili o svém vztahu k dalajlámovi.

Petici podepsali:



Kateřina Jacques, Michal Doktor, Dagmar Molendová, Libor Nowak, Dana Filipi, Pavel Suchánek, Jan Burgermeister, Alen Páralová, Miroslava Němcová, David Kafka, Miroslav Jeník, Zbyněk Novotný, Ivo Kantor, Jaroslav Plachý, Ladislav Libý, Jan Klas, Tom Zajíček, Vladimír Hink, Vladimír Dlouhý, Tomáš Hasil, Miroslav Krajíček, Pavel Bohatec, Lucie Talmanová, Miroslav Kalousek, Daniel Petruška, Richard Dolejš, Jan Hamášek, Robin Böhnisch, Libor Ambrozek, Marek Benda,
Vlasta Parkanová, Přemysl Rabas, Ondřej Liška, Michaela Šojdrová, Tomáš Úlehla, Petr Bratský, Eva Dundáčková, Jan Husák, David Rath, František Bublan, Michael Kocáb, Jan Dusík, Jaromír Štětina a další.

Aktuální petice

  Čína

Ujgurskému profesorovi hrozí v Číně trest smrti

Mezinárodně uznávanému profesorovi geografie a bývalému rektorovi Sin-ťiangské univerzity hrozí trest smrti.

 

Aktuální počet podpisů: 3253 Náš cíl: 3500

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...