Evropské společnosti se podílejí na obchodu s „mučicími nástroji“

Evropská unie v roce 2006 přijala pravidla zakazující nebo regulující vývoz nástrojů, které jsou používány k mučení. Podle výzkumu Amnesty International a Omega Research Foundation se však evropské společnosti stále podílejí na globálním obchodu se zbožím jako jsou okovy, spojené řetězy, elektrické paralyzéry nebo pouta, která vydávají elektrošok o síle 50 000 voltů. I Česká republika povolila vývoz některých druhů tohoto zboží do zemí, kde jsou rutinně zneužívány k mučení.

„Náš výzkum ukazuje, že české úřady opakovaně povolily vývoz okovů, chemických sprejů nebo zbraní vydávajících elektrošoky do států, kde takové zboží bývá používáno k mučení. Jedná se o státy jako Kamerun, Pákistán, Moldávie nebo Mongolsko. Tyto vývozy vyvolávají obavy, že mohlo dojít k porušení legislativy,“ uvedla Amnesty International.Amnesty International proto požádala české úřady o podrobnější informace o jednotlivých vývozech, aby mohla posoudit, zda k tomuto porušení skutečně došlo. V roce 2008 ČR povolila vývoz elektrických paralyzérů a sprejů s chemickými látkami do Kamerunu. Amnesty International v této zemi dokumentuje množství případů mučení ze strany policie a armády. Podle kamerunských organizací je velmi rozšířené právě mučení elektrošoky.V dalším odbytišti českých vývozců, v Mongolsku, dochází rovněž k častému mučení, a to především na policejních stanicích, ve vazebních zařízeních a v celách se zvláštním režimem, zejména v celách smrti. Mezi používané metody patří zabodávání jehel pod nehty, elektrošoky nebo prodloužená doba pobytu v poutech a okovech. V jednom ze zdokumentovaných případů byl vězeň v okovech držen bez přestávky po dobu tří let. I přes konkrétní znepokojivé vývozy patří ČR mezí pouhých sedm členů EU, kteří naplňují povinnost zveřejňovat informace o jednotlivých povoleních vývozu tohoto zboží. České úřady také zakázaly vývoz do zjevně rizikových oblastí, když odmítly vydat povolení k exportu elektrických paralyzérů do Ázerbájdžánu a Íránu.„Nyní je třeba, aby české úřady informovaly o způsobu hodnocení rizik, který uplatňují k ujištění, že koncoví příjemci tyto nástroje nezneužijí k mučení a nelidskému zacházení.“Podle Amnesty International je dále třeba upravit dosavadní evropskou legislativu, aby byla schopna držet krok s technologických vývojem a uměla pružně reagovat na snahy o obcházení kontrolních mechanismů.

Další informace:

Zákaz či kontrola vývozu nástrojů užívaných k mučení (nařízení Rady č. 1236/2005) přinesly řadu pokroků. Nařízení přitom zakazuje mezinárodní obchod s nástroji, které nemají jiný praktický účel než trest smrti, mučení či jiné špatné zacházení. Obchod s nástroji, které jsou často používány k mučení, je tímto nařízením regulován.Obchodování tohoto zboží v rámci EU však nebylo zcela zastaveno. To je umožněno nedostatečným vymáháním tohoto nařízení v některých členských státech, jednak nedostatky, které jsou v textu samotného nařízení. Nedostatky v tomto zákoně umožňují výrobcům a překupníkům obchodovat se zbožím, které nemá jiné použití než mučení. Někdy se kontrole vyhnou tak, že zboží prodávají po částech. Zprostředkování obchodu a poskytování výcviku a technické pomoci pro mnoho druhů zařízení používaných k mučení pokračuje, aniž by bylo podrobeno jakékoli kontrole.

18.6.2020

Toxický obchod se slzným plynem podněcuje globální policejní násilí

Amnesty spouští interaktivní web dokumentující nesprávné používání slzného plynu bezpečnostními silami od Hongkongu přes Paříž až po USA.

25.3.2020

Jemen: 5 let konfliktu přineslo spoustu bezpráví

Protiprávní zadržování, politicky motivované rozsudky smrti, nucená zmizení a mučení zůstávají rozšířené i po pěti letech války, která začala 25. března 2015. Problémem zůstávají i dodávky zbraní ze Západu.

27.3.2020

5 způsobů, jak se “zapojit” do války v Jemenu

V těchto dnech si připomínáme 5 let od začátku jemenského konfliktu. Tak vám nabízíme taky 5 akcí, kterými můžete pomoct tamním obyvatelům i na dálku a z karantény.

21.5.2019

NE českým zbraním do Jemenu

Pomozte nám s fotokoláží, kterou upozorníme na nadcházejícím zbrojařském veletrhu IDET na nezodpovědný český vývoz zbraní do Jemenu.