Smrt kubánského vězně svědomí je třeba vyšetřit

  Článek

Svoboda slova a vězni svědomí publikován 1.3.2010

Kubánský vězeň svědomí Orlando Zapata Tamayo minulý týden zemřel v důsledku několikatýdenní protestní hladovky. Ve vězení strávil téměř sedm posledních let svého života.

Amnesty International ihned poté vyzvala prezidenta země Raúla Castra, aby okamžitě a bezpodmínečně propustil všechny vězně svědomí, kteří v kubánských věznicích řadu let čekají na svobodu.„Smrt vězně svědomí znamená obrovskou černou skvrnu na již tak nelichotivé pověsti Kuby. Pokud jí kubánští představitelé chtějí alespoň trochu setřít, musí okamžitě propustit další vězně svědomí,“ reagovala Amnesty International. Jediným „zločinem“, který Orlando Zapata Tamayo spáchal, bylo pokojné uplatňování základních práv. Přesto byl postupně odsouzen k 36 letům žaláře, ve vězení nakonec strávil téměř sedm let.Orlando Zapata je jedním z 55 vězňů svědomí, které Amnesty International na Kubě adoptovala. Jako většina ostatních byl i on zatčen při vlně represí namířených proti politické opozici v březnu 2003. Úřady svůj krok odůvodnily údajným „narušováním veřejného pořádku“, „kladením odporu“ a „neuctivým chováním“. Podle Amnesty International by se nyní mělo neprodleně vyšetřit, zda na jeho smrti nemá podíl také špatné zacházení během pobytu ve vězení.Justice je na Kubě ve velmi špatném stavu. Soudní procesy jsou často formální a z hlediska standardů mezinárodního práva zcela nepřípustné. Tragický případ Orlanda Zapaty tak znovu ukazuje na potřebu umožnit nezávislým expertům monitorovat situaci na ostrově a dohlédnout na dodržování závazků plynoucích z mezinárodního práva, zejména z Mezinárodního paktu o občanských a politických právech.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2208 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...