V Zimbabwe pokračuje bezpráví i pod vládou jednoty

Rok poté, co v Zimbabwe nastoupila k moci vláda národní jednoty, se ochrana lidských práv v zemi příliš nezlepšila. Ve státních orgánech, armádě i policii dál působí pachatelé násilností. Mučení, zastrašování a politicky motivované pronásledování tak podle zjištění Amnesty International zdaleka neskončilo.

Státní orgány se dosud nezbavily lidí, kteří jsou zodpovědní za násilnosti. Armáda, bezpečnostní služby i velká část justice zůstaly pod vlivem strany prezidenta Mugabeho ZANU-PF. Lidé, kteří jsou ve službách státu, tak vedou násilné politické kampaně. Komplikované je i postavení policie, která je podřízena oběma hlavním stranám -- ZANU-PF i Hnutí za demokratickou změnu.Příznivci ZANU-PF navíc v některých částech země působí bez dostatečné kontroly a zastrašují obyvatelstvo."Bez řádné reformy institucí se situace nezlepší," prohlásil Erwin van der Borght, ředitel programu AI pro Afriku."Policisté i vojáci mohou v rámci svého politického soupeření bez obav páchat bezpráví," dodal Erwin van der Borght. Policie například v loni násilně rozehnala několik pokojných protestů zorganizovaných hnutím za práva žen. Příslušníci státní bezpečnosti zase v roce 2008 unesli sedmnáct politických aktivistů, kteří od té doby čelí vykonstruovaným obviněním.Amnesty International proto dnes apelovala na prezidenta Roberta Mugabeho a premiéra Morgana Tsvangiraie, aby bez prodlení provedli hloubkovou reformu státních institucí.

15.5.2019

šest zemí, kde se nechcete narodit

Často čteme o nejkrásnějších státech a místech světa. Jak to ale vypadá v těch, které jsou na té „opačné straně“? Podívejte se na země, kde by vzhledem k lidskoprávní situaci chtěl žít asi jen málokdo z nás. Dějí se tam různé věci, o mnohých z nich jste možná ještě nikdy neslyšeli.

25.1.2019

Blesk: Filipínský prezident chce kvůli drogám zatýkat už 12leté

10.1.2019

I po 17 letech zůstává věznice Guantánamo hrozbou pro lidská práva

V předvečer výročí otevření vězení připomíná Amnesty důvody pro jeho okamžité uzavření.

10.1.2019

I PO 17 LETECH ZŮSTÁVÁ VĚZNICE GUANTÁNAMO HROZBOU PRO LIDSKÁ PRÁVA

Vojenské vězení v zátoce Guantánamo zůstává skvrnou na dodržování lidských práv v USA a dokud zůstane otevřené, bude představovat místo jejich trvalého porušování.