Haiti čelí humanitární i lidskoprávní krizi

Několik týdnů poté, co si zemětřesení na Haiti vyžádalo vysoké ztráty na životech a rozsáhlé materiální školy, mezinárodní společenství mobilizuje k  humanitární pomoci a obnově země.

Toto úsilí musí být připraveno na mnohá úskalí, neboť je třeba, aby pomoc zlepšila život Haiťanů dlouhodobě. Do země přichází mezinárodní pomoc, která zajišťuje pitnou vodu, jídlo a  zdravotní péči. Je však také třeba předejít propuknutí násilností, které navíc nebude nikdo vyšetřovat ani trestat. Proto by země a organizace, které Haiti pomáhají, měly podpořit i místní policii a justici. Zejména je třeba zajistit ochranu opuštěných dětí a sirotků – mohou se stát obětí obchodu s  lidmi (sítě obchodníků v  zemi působily již před přírodní katastrofou). Také je třeba postupovat opatrně, aby nedocházelo k  předčasným adopcím dětí do zahraničí. Prioritou musí být snaha o nalezení příbuzných dítěte, kteří se zapojí do rozhodování o jeho budoucnosti. Zvláště dívky mohou být vystaveny sexuálnímu zneužívání.Stovky lidí se ocitly bez přístřeší, tisíce z  nich se snaží ze zdevastovaných oblastí utéci. Tito lidé by však neměli být nuceni k  nedobrovolnému odchodu, pokud není třeba evakuacez  naléhavých důvodů. Je třeba pamatovat na jejich nárok vrátit se zpět do svých domovů až dojde ke zlepšení situace. Do obnovy země je třeba zapojit samotné Haiťany.Již před zemětřesením byla situace v  zemi neutěšená, podle odhadů celých 40 procent populace nemělo přístup k  nezávadné pitné vodě. S  ohledem na obrovské počty lidí bez domova nyní hrozí, že se humanitární krize může šířit i do dalších částí země.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

20.12.2017

Barma: „Pobuřující“ odmítnutí přístupu nejvyšším představitelům OSN

Jako reakci na zprávu, že orgány Barmy odmítly přístup zvláštnímu zpravodaji OSN Yanghee Leeovi, James Gomez, ředitel Amnesty International pro jihovýchodní Asii a Pacifik, řekl: „Barmská armáda tvrdí, že v posledních měsících nedělá nic špatného. Pokud ano, úřady by neměly mít co skrývat – proč tedy odmítají přístup nezávislým a nestranným vyšetřovatelům?“

28.11.2017

Bangladéš: Rohingští uprchlíci nesmějí být přesídleni na neobyvatelný ostrov

Bangladéšská vláda musí upustit od všech plánů na přesunutí více než 100 000 rohingských uprchlíků na neobyvatelný ostrov, uvádí Amnesty International.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.