Haiti čelí humanitární i lidskoprávní krizi

Několik týdnů poté, co si zemětřesení na Haiti vyžádalo vysoké ztráty na životech a rozsáhlé materiální školy, mezinárodní společenství mobilizuje k  humanitární pomoci a obnově země.

Toto úsilí musí být připraveno na mnohá úskalí, neboť je třeba, aby pomoc zlepšila život Haiťanů dlouhodobě. Do země přichází mezinárodní pomoc, která zajišťuje pitnou vodu, jídlo a  zdravotní péči. Je však také třeba předejít propuknutí násilností, které navíc nebude nikdo vyšetřovat ani trestat. Proto by země a organizace, které Haiti pomáhají, měly podpořit i místní policii a justici. Zejména je třeba zajistit ochranu opuštěných dětí a sirotků – mohou se stát obětí obchodu s  lidmi (sítě obchodníků v  zemi působily již před přírodní katastrofou). Také je třeba postupovat opatrně, aby nedocházelo k  předčasným adopcím dětí do zahraničí. Prioritou musí být snaha o nalezení příbuzných dítěte, kteří se zapojí do rozhodování o jeho budoucnosti. Zvláště dívky mohou být vystaveny sexuálnímu zneužívání.Stovky lidí se ocitly bez přístřeší, tisíce z  nich se snaží ze zdevastovaných oblastí utéci. Tito lidé by však neměli být nuceni k  nedobrovolnému odchodu, pokud není třeba evakuacez  naléhavých důvodů. Je třeba pamatovat na jejich nárok vrátit se zpět do svých domovů až dojde ke zlepšení situace. Do obnovy země je třeba zapojit samotné Haiťany.Již před zemětřesením byla situace v  zemi neutěšená, podle odhadů celých 40 procent populace nemělo přístup k  nezávadné pitné vodě. S  ohledem na obrovské počty lidí bez domova nyní hrozí, že se humanitární krize může šířit i do dalších částí země.

17.5.2017

Peru: Autority ukončily tažení proti obránkyni lidských práv Máximě Acuňové

Usnesení Nejvyššího soudu v Peru oznámilo ukončení soudního procesu v případě útoků na pozemek obránkyně lidských práv Maximy Acuňové.

17.1.2017

EU: Orwelovské protiteroristické zákony zbavují práv pod zástěrkou jejich ochrany

Nové zákony ženou Evropu do nebezpečného stavu permanentní sekuritizace, tvrdí Amnesty International ve veřejné komplexní lidskoprávní analýze protiteroristických opatření, napříč 14 členskými státy EU.

2.11.2016

Brno a spol.

Co dělá a jak se má Brno? A co ostatní? :) Prezentace pro kancelář říjen 2016.