Haiti čelí humanitární i lidskoprávní krizi

Několik týdnů poté, co si zemětřesení na Haiti vyžádalo vysoké ztráty na životech a rozsáhlé materiální školy, mezinárodní společenství mobilizuje k  humanitární pomoci a obnově země.

Toto úsilí musí být připraveno na mnohá úskalí, neboť je třeba, aby pomoc zlepšila život Haiťanů dlouhodobě. Do země přichází mezinárodní pomoc, která zajišťuje pitnou vodu, jídlo a  zdravotní péči. Je však také třeba předejít propuknutí násilností, které navíc nebude nikdo vyšetřovat ani trestat. Proto by země a organizace, které Haiti pomáhají, měly podpořit i místní policii a justici. Zejména je třeba zajistit ochranu opuštěných dětí a sirotků – mohou se stát obětí obchodu s  lidmi (sítě obchodníků v  zemi působily již před přírodní katastrofou). Také je třeba postupovat opatrně, aby nedocházelo k  předčasným adopcím dětí do zahraničí. Prioritou musí být snaha o nalezení příbuzných dítěte, kteří se zapojí do rozhodování o jeho budoucnosti. Zvláště dívky mohou být vystaveny sexuálnímu zneužívání.Stovky lidí se ocitly bez přístřeší, tisíce z  nich se snaží ze zdevastovaných oblastí utéci. Tito lidé by však neměli být nuceni k  nedobrovolnému odchodu, pokud není třeba evakuacez  naléhavých důvodů. Je třeba pamatovat na jejich nárok vrátit se zpět do svých domovů až dojde ke zlepšení situace. Do obnovy země je třeba zapojit samotné Haiťany.Již před zemětřesením byla situace v  zemi neutěšená, podle odhadů celých 40 procent populace nemělo přístup k  nezávadné pitné vodě. S  ohledem na obrovské počty lidí bez domova nyní hrozí, že se humanitární krize může šířit i do dalších částí země.

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.

20.6.2018

Statisíce rohingských uprchlíků v Bangladéši v ohrožení kvůli povodním

U příležitosti Mezinárodního dne uprchlíků vyzvala Amnesty International mezinárodní společenství, aby urychlilo pomoc pro více než 900 000 rohingských uprchlíků, kteří v Bangladéši čelí problémům v důsledku monzunových dešťů.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.

23.1.2018

Postupný návrat rohingských uprchlíků do Barmy se odkládá

Postupný návrat rohingských uprchlíků z Bangladéše zpět do Barmy, který měl proběhnout koncem ledna 2018 byl podle prohlášení bangladéšských úřadů zatím odložen.