Haiti čelí humanitární i lidskoprávní krizi

Několik týdnů poté, co si zemětřesení na Haiti vyžádalo vysoké ztráty na životech a rozsáhlé materiální školy, mezinárodní společenství mobilizuje k  humanitární pomoci a obnově země.

Toto úsilí musí být připraveno na mnohá úskalí, neboť je třeba, aby pomoc zlepšila život Haiťanů dlouhodobě. Do země přichází mezinárodní pomoc, která zajišťuje pitnou vodu, jídlo a  zdravotní péči. Je však také třeba předejít propuknutí násilností, které navíc nebude nikdo vyšetřovat ani trestat. Proto by země a organizace, které Haiti pomáhají, měly podpořit i místní policii a justici. Zejména je třeba zajistit ochranu opuštěných dětí a sirotků – mohou se stát obětí obchodu s  lidmi (sítě obchodníků v  zemi působily již před přírodní katastrofou). Také je třeba postupovat opatrně, aby nedocházelo k  předčasným adopcím dětí do zahraničí. Prioritou musí být snaha o nalezení příbuzných dítěte, kteří se zapojí do rozhodování o jeho budoucnosti. Zvláště dívky mohou být vystaveny sexuálnímu zneužívání.Stovky lidí se ocitly bez přístřeší, tisíce z  nich se snaží ze zdevastovaných oblastí utéci. Tito lidé by však neměli být nuceni k  nedobrovolnému odchodu, pokud není třeba evakuacez  naléhavých důvodů. Je třeba pamatovat na jejich nárok vrátit se zpět do svých domovů až dojde ke zlepšení situace. Do obnovy země je třeba zapojit samotné Haiťany.Již před zemětřesením byla situace v  zemi neutěšená, podle odhadů celých 40 procent populace nemělo přístup k  nezávadné pitné vodě. S  ohledem na obrovské počty lidí bez domova nyní hrozí, že se humanitární krize může šířit i do dalších částí země.

31.8.2019

MYANMAR: 2. VÝROČÍ MASAKRU ROHINGŮ? NESPRAVEDLNOST POKRAČUJE!

Před 2 lety spustili myanmarské bezpečností složky kampaň proti Rohingům, během které utekli stovky tisíc lidí do sousední Bangladéše. Žijí tam dodnes, v uprchlických táborech a zoufalých podmínkách.

23.7.2019

Izrael: Bourání domů Palestinců je porušením mezinárodního práva

Izraelské úřady začaly s demolicí bytových domů v oblasti okupovaného Západního břehu Jordánu, který je pod přímou správou Palestinců. Nelegální postup Izraele kritizuje kromě Amnesty i Evropská unie.

19.2.2019

Izrael/Palestina: Online rezervační weby podporují rozšiřování osad a profitují z válečných zločinů

Airbnb, Booking.com, Expedia a TripAdvisor aktivně přispívají k porušování lidských práv Palestinců a Palestinek.

25.10.2018

Rohingové v Barmě stále čelí diskriminaci a dál utíkají do Bangladéše

Stovky Rohingů stále utíkají do Bangladéše, ti, co zůstali, čelí diskriminaci a porušování základních práv.