Haiti čelí humanitární i lidskoprávní krizi

  Článek

Násilná vystěhování publikován 3.2.2010

Několik týdnů poté, co si zemětřesení na Haiti vyžádalo vysoké ztráty na životech a rozsáhlé materiální školy, mezinárodní společenství mobilizuje k  humanitární pomoci a obnově země.

Toto úsilí musí být připraveno na mnohá úskalí, neboť je třeba, aby pomoc zlepšila život Haiťanů dlouhodobě. Do země přichází mezinárodní pomoc, která zajišťuje pitnou vodu, jídlo a  zdravotní péči. Je však také třeba předejít propuknutí násilností, které navíc nebude nikdo vyšetřovat ani trestat. Proto by země a organizace, které Haiti pomáhají, měly podpořit i místní policii a justici. Zejména je třeba zajistit ochranu opuštěných dětí a sirotků – mohou se stát obětí obchodu s  lidmi (sítě obchodníků v  zemi působily již před přírodní katastrofou). Také je třeba postupovat opatrně, aby nedocházelo k  předčasným adopcím dětí do zahraničí. Prioritou musí být snaha o nalezení příbuzných dítěte, kteří se zapojí do rozhodování o jeho budoucnosti. Zvláště dívky mohou být vystaveny sexuálnímu zneužívání.Stovky lidí se ocitly bez přístřeší, tisíce z  nich se snaží ze zdevastovaných oblastí utéci. Tito lidé by však neměli být nuceni k  nedobrovolnému odchodu, pokud není třeba evakuacez  naléhavých důvodů. Je třeba pamatovat na jejich nárok vrátit se zpět do svých domovů až dojde ke zlepšení situace. Do obnovy země je třeba zapojit samotné Haiťany.Již před zemětřesením byla situace v  zemi neutěšená, podle odhadů celých 40 procent populace nemělo přístup k  nezávadné pitné vodě. S  ohledem na obrovské počty lidí bez domova nyní hrozí, že se humanitární krize může šířit i do dalších částí země.

Aktuální petice

  Tibet

Zastavme nedobrovolné vzdělávání tibetských dětí v čínských školách!

Čínská vláda každoročně přemisťuje tisíce nejlepších studentů z tibetských základních škol ve věku od 11 do 15 let z jejich rodných měst do internátních škol v Pekingu a dalších vzdálených provincií studovat v třídách tzv. Tibetských vnitrozemských škol (v originále Neidixizang – 内地西藏班).

Aktuální počet podpisů: 2935

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...