Guantánamu je osm let – čeká na pomoc Evropy

Přední lidskoprávní organizace vyzývají evropské státy, aby přijmuly zajatce držené v americké věznici na Guantánamu. Mnozí zajatci se nemohou vrátit do zemí svého původu kvůli hrozbě mučení nebo jiného porušování lidských práv.

V době osmého výročí převozu zajatců na Guantánamo se organizace hájící lidská práva snaží přesvědčit ostatní státy včetně Německa, České republiky, Finska, Švédska a Lucemburska k tomu, aby přijaly zhruba padesát zajatců, kteří zůstávají i po letech protiprávně zadrženi.

„Pouze několik evropských vlád vystoupilo na podporu zajatců, kteří potřebují mezinárodní ochranu,“ uvedla Sharon Critophová z Amnesty International. „Mezi vládami, které zústávají nečinné, jsou i ty, které nejhlasitěji požadovaly zavření Guantánama.“

Nevládní organizace Amnesty International, Reprieve, Centrum pro ústavní práva (Centre for Constitutional Rights) zahajují turné po Evropě s cílem přesvědčit více států, aby poskytly zadržovaným útočiště. Kampaň doprovází bývalý guantánamský zajatec Moazzam Begg, který nyní působí v organizaci Cage Prisoners.

Mnozí zajatci zůstávají drženi kvůli jedinému důvodu - nemají kam jít. Na Guantánamu už pro ně není místo. Jejich budoucnost je jedna z nejvážnějších překážek, které brání uzavření guantánamské věznice. Vláda Spojených států hledá bezpečné země ochotné nabídnout těmto lidem možnost na jejich území znovu vybudovat svůj život.

Některé evropské státy již podnikly potřebné kroky k poskytnutí ochrany pro zajatce, mezi ně patří Francie, Irsko, Portugalsko, Maďarsko a Belgie. Svou pomoc tento týden oznámilo i Slovensko.

Zajatci zadržovaní na Guantánamu pocházejí ze zemí jako jsou Libye, Tunisko, Sýrie, Čína a Rusko. Tam jim bude v případě návratu hrozit mučení nebo jiné bezpráví.

Guantánamo i nadále zůstává symbolem bezpráví. Navíc je zřejmé, že věznice zůstane v provozu i po 22. lednu 2010, datu, které prezident Barack Obama přislíbil jako datum jejího uzavření. Je třeba, aby se evropských zemí nyní nenabídne pomoc, budou někteří nejvíce zranitelní zadržovaní vystaveni riziku dalšího hrubého zacházení.

25.5.2020

Aktuálně.cz: pomoc dětem v řeských táborech podpořil i zpěvák Klus

22.12.2019

Echo24: Čínští vězni volají ve vánočních přáních o pomoc

24.7.2019

Podlešná u soudu napadla žalobu policie

Podlešná společně se svým advokátem u soudu napadla žalobu policie.

14.2.2019

Evropské země odmítají přijímat migranty, počet příchozích však klesá

Více než dva týdny muselo devětačtyřicet migrantů z Libye strávit na moři, než jim maltské úřady umožnily vstup do země. Následně byli přerozděleni mezi Maltu a dalších osm zemí Evropské unie. Nejedná se o ojedinělý případ, evropské státy odmítají přijmout lodě s uprchlíky stále častěji.