Guantánamu je osm let – čeká na pomoc Evropy

Přední lidskoprávní organizace vyzývají evropské státy, aby přijmuly zajatce držené v americké věznici na Guantánamu. Mnozí zajatci se nemohou vrátit do zemí svého původu kvůli hrozbě mučení nebo jiného porušování lidských práv.

V době osmého výročí převozu zajatců na Guantánamo se organizace hájící lidská práva snaží přesvědčit ostatní státy včetně Německa, České republiky, Finska, Švédska a Lucemburska k tomu, aby přijaly zhruba padesát zajatců, kteří zůstávají i po letech protiprávně zadrženi.

„Pouze několik evropských vlád vystoupilo na podporu zajatců, kteří potřebují mezinárodní ochranu,“ uvedla Sharon Critophová z Amnesty International. „Mezi vládami, které zústávají nečinné, jsou i ty, které nejhlasitěji požadovaly zavření Guantánama.“

Nevládní organizace Amnesty International, Reprieve, Centrum pro ústavní práva (Centre for Constitutional Rights) zahajují turné po Evropě s cílem přesvědčit více států, aby poskytly zadržovaným útočiště. Kampaň doprovází bývalý guantánamský zajatec Moazzam Begg, který nyní působí v organizaci Cage Prisoners.

Mnozí zajatci zůstávají drženi kvůli jedinému důvodu - nemají kam jít. Na Guantánamu už pro ně není místo. Jejich budoucnost je jedna z nejvážnějších překážek, které brání uzavření guantánamské věznice. Vláda Spojených států hledá bezpečné země ochotné nabídnout těmto lidem možnost na jejich území znovu vybudovat svůj život.

Některé evropské státy již podnikly potřebné kroky k poskytnutí ochrany pro zajatce, mezi ně patří Francie, Irsko, Portugalsko, Maďarsko a Belgie. Svou pomoc tento týden oznámilo i Slovensko.

Zajatci zadržovaní na Guantánamu pocházejí ze zemí jako jsou Libye, Tunisko, Sýrie, Čína a Rusko. Tam jim bude v případě návratu hrozit mučení nebo jiné bezpráví.

Guantánamo i nadále zůstává symbolem bezpráví. Navíc je zřejmé, že věznice zůstane v provozu i po 22. lednu 2010, datu, které prezident Barack Obama přislíbil jako datum jejího uzavření. Je třeba, aby se evropských zemí nyní nenabídne pomoc, budou někteří nejvíce zranitelní zadržovaní vystaveni riziku dalšího hrubého zacházení.

16.1.2018

USA: Zavřete po 16 letech Guantánamo jednou provždy

Při 16. výročí otevření nechvalně známého zadržovacího zařízení na námořní základně USA v zátoce Guantánamo Amnesty International znovu vyzývá ke spravedlivému procesu nebo okamžitému propuštění těch, kteří jsou tam zadrženi. Zároveň apeluje na jeho uzavření.

15.2.2018

Rok po migrační dohodě mezi Itálií a Libyí je čas vysvobodit tisíce lidí z hrozných podmínek

Lidé jsou drženi v nelidských libyjských detencích, kde je běžné špatné zacházení a mučení.

5.10.2017

Evropské vlády vrací téměř 10 000 Afghánců do ohrožení života

Počet nucených návratů z Evropy vzrostl paradoxně poté, kdy se Afghánistán stal více nebezpečným. Navracení hrozí i Afgháncům z České republiky.

1.4.2017

Sýrie: je čas, aby světoví lídři zajistili spravedlnost, pravdu a nápravu pro miliony obětí války

Jak válečné zločiny a zločiny proti lidskosti bez potrestání v Sýrii pokračují, kampaň Amnesty International upozorňuje na šesté výročí krize a naléhá na světové lídry, aby přijali okamžitá opatření k zajištění spravedlnosti, pravdy a odškodnění milionům obětí konfliktu.