Slovensko přijme zajatce z Guantanáma

Amnesty International přivítala rozhodnutí slovenských úřadů, které tento týden oznámily, že na své území přijmou tři zajatce z Guantánama. Prezident Obama své evropské partnery o tuto pomoc požádal v průběhu summitu EU – USA, který vloni proběhl v Praze. Podle Amnesty International by příkladu slovenských sousedů měla následovat i Česká republika.

Rozhodnutí odůvodnil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák snahou prokázat „solidaritu“ vůči zahraniční politice prezidenta Obamy. Země se tak přidává k jiným členům EU, kteří se rozhodli pro přijmutí vězňů již dříve, jako jsou Francie, Portugalsko, Maďarsko a další.

Pomoc Slovenska je dalším pozitivním krokem na cestě k uzavření Guantánama, které prezident Obama slíbil. Guantánamo mělo být uzavřeno již tento rok v lednu, ale především kvůli neochotě jednotlivých států poskytnout zajatcům útočiště nemůže být tento cíl v termínu naplněn. Přes padesát vězněných se nemůže vrátit do zemí svého původu, protože jim v nich hrozí mučení a jiné porušování jejich lidských práv.

„Rozhodnutí Slovenska přijmout vězněné z Guantánama a podpořit tak mezinárodní snahy o zastavení bezpráví by pro české úřady mělo být impulsem k tomu, aby v této otázce přehodnotily svůj zamítavý postoj,“ reagovala Barbora Davidová z české pobočky Amnesty International.

Na Guantánamu je v tuto chvíli drženo zhruba 215 zajatců. Více než 50 z nich se nemůže vrátit do svých domovů. O pomoc při řešení jejich pobytu americká administrativa požádala členy EU.

19.9.2016

Výzva vládě ČR: Saúdská Arábie nemůže porušovat mezinárodní právo

V Ženevě se v září 2016 konalo 33. zasedání Rady OSN pro lidská práva. Amnesty International proto apeluje na vládu České republiky, aby podpořila výzvu k přezkoumání případů porušování lidských práv v Jemenu a zaslala jí níže uvedený dopis.

26.8.2016

Vývoz zbraní z ČR za rok 2015: víc než polovina do zemí s represivním režimem!

Amnesty analyzuje výroční zprávu Ministerstva průmyslu a obchodu ČR.

19.8.2016

Horizont ČT24: rozhovor o mučení vězňů v Sýrii

18.8.2016

Sýrie: šokující zpráva o týrání, nelidských podmínkách a hromadných úmrtích ve vládních věznicích

V syrských věznicích a detencích umírá 300 lidí měsíčně. Mnozí jsou umučeni.