Slovensko přijme zajatce z Guantanáma

Amnesty International přivítala rozhodnutí slovenských úřadů, které tento týden oznámily, že na své území přijmou tři zajatce z Guantánama. Prezident Obama své evropské partnery o tuto pomoc požádal v průběhu summitu EU – USA, který vloni proběhl v Praze. Podle Amnesty International by příkladu slovenských sousedů měla následovat i Česká republika.

Rozhodnutí odůvodnil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák snahou prokázat „solidaritu“ vůči zahraniční politice prezidenta Obamy. Země se tak přidává k jiným členům EU, kteří se rozhodli pro přijmutí vězňů již dříve, jako jsou Francie, Portugalsko, Maďarsko a další.

Pomoc Slovenska je dalším pozitivním krokem na cestě k uzavření Guantánama, které prezident Obama slíbil. Guantánamo mělo být uzavřeno již tento rok v lednu, ale především kvůli neochotě jednotlivých států poskytnout zajatcům útočiště nemůže být tento cíl v termínu naplněn. Přes padesát vězněných se nemůže vrátit do zemí svého původu, protože jim v nich hrozí mučení a jiné porušování jejich lidských práv.

„Rozhodnutí Slovenska přijmout vězněné z Guantánama a podpořit tak mezinárodní snahy o zastavení bezpráví by pro české úřady mělo být impulsem k tomu, aby v této otázce přehodnotily svůj zamítavý postoj,“ reagovala Barbora Davidová z české pobočky Amnesty International.

Na Guantánamu je v tuto chvíli drženo zhruba 215 zajatců. Více než 50 z nich se nemůže vrátit do svých domovů. O pomoc při řešení jejich pobytu americká administrativa požádala členy EU.

25.5.2018

Brazílie: Úřady nesmí nechat masakr z Pau D'Arco bez potrestání

Brazilské úřady musí vyřešit rok staré zabití deseti aktivistů za práva na půdu vojenskými a civilními policisty ve městě Pau D'Arco.

14.5.2018

ČT: Na útoky si tak nějak zvyknete, říká Češka, co žila v Izraeli

14.5.2018

Izrael/Palestina: Střelba v pásmu Gazy poukazuje na nadměrné použití síly ze strany Izraele

Před 70 lety vznikl stát Izrael. USA přesídlily svou ambasádu do Jeruzaléma. Palestinci protestují. Násilí eskaluje.

20.4.2018

Irák: Ženy a děti vnímané jako navázané na IS čelí věznění a sexuálnímu zneužívání

Nová výzkumná zpráva odhaluje hromadné trestání žen a dětí za to, že jsou spřízněné, ačkoli vzdáleně, s muži spojenými s IS nebo s útěkem z pevností IS.