Slovensko přijme zajatce z Guantanáma

Amnesty International přivítala rozhodnutí slovenských úřadů, které tento týden oznámily, že na své území přijmou tři zajatce z Guantánama. Prezident Obama své evropské partnery o tuto pomoc požádal v průběhu summitu EU – USA, který vloni proběhl v Praze. Podle Amnesty International by příkladu slovenských sousedů měla následovat i Česká republika.

Rozhodnutí odůvodnil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák snahou prokázat „solidaritu“ vůči zahraniční politice prezidenta Obamy. Země se tak přidává k jiným členům EU, kteří se rozhodli pro přijmutí vězňů již dříve, jako jsou Francie, Portugalsko, Maďarsko a další.

Pomoc Slovenska je dalším pozitivním krokem na cestě k uzavření Guantánama, které prezident Obama slíbil. Guantánamo mělo být uzavřeno již tento rok v lednu, ale především kvůli neochotě jednotlivých států poskytnout zajatcům útočiště nemůže být tento cíl v termínu naplněn. Přes padesát vězněných se nemůže vrátit do zemí svého původu, protože jim v nich hrozí mučení a jiné porušování jejich lidských práv.

„Rozhodnutí Slovenska přijmout vězněné z Guantánama a podpořit tak mezinárodní snahy o zastavení bezpráví by pro české úřady mělo být impulsem k tomu, aby v této otázce přehodnotily svůj zamítavý postoj,“ reagovala Barbora Davidová z české pobočky Amnesty International.

Na Guantánamu je v tuto chvíli drženo zhruba 215 zajatců. Více než 50 z nich se nemůže vrátit do svých domovů. O pomoc při řešení jejich pobytu americká administrativa požádala členy EU.

1.3.2017

Slovensko: vládě hrozí sankce EU

Slovensko stále selhává v zabezpečení rovného přístupu ke vzdělávání romských dětí.

15.9.2017

Veřejnost i umělci pro uprchlíky

Amnesty nasbírala stovky vzkazů vládě od lidí ohledně migrace. Posílá je ministru Chovancovi a upozorní na ně i speciální bytový koncert Give a Home.

10.7.2017

Obrácená cesta: Z Řecka do Iráku

18.7.2016

Vyjádření Samsungu k problematice dětské práce v Demokratické republice Kongo

Minulý měsíc zveřejnil Samsung Electronics a jeho dceřiná společnost, Samsung SDI, zprávu o udržitelnosti, ve které přímo i nepřímo zmiňuje zprávu Amnesty International "Pro tohle umíráme: Porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo". Slibuje v ní situaci důkladně prozkoumat a zveřejnit zprávu do konce roku.