Slovensko přijme zajatce z Guantanáma

Amnesty International přivítala rozhodnutí slovenských úřadů, které tento týden oznámily, že na své území přijmou tři zajatce z Guantánama. Prezident Obama své evropské partnery o tuto pomoc požádal v průběhu summitu EU – USA, který vloni proběhl v Praze. Podle Amnesty International by příkladu slovenských sousedů měla následovat i Česká republika.

Rozhodnutí odůvodnil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák snahou prokázat „solidaritu“ vůči zahraniční politice prezidenta Obamy. Země se tak přidává k jiným členům EU, kteří se rozhodli pro přijmutí vězňů již dříve, jako jsou Francie, Portugalsko, Maďarsko a další.

Pomoc Slovenska je dalším pozitivním krokem na cestě k uzavření Guantánama, které prezident Obama slíbil. Guantánamo mělo být uzavřeno již tento rok v lednu, ale především kvůli neochotě jednotlivých států poskytnout zajatcům útočiště nemůže být tento cíl v termínu naplněn. Přes padesát vězněných se nemůže vrátit do zemí svého původu, protože jim v nich hrozí mučení a jiné porušování jejich lidských práv.

„Rozhodnutí Slovenska přijmout vězněné z Guantánama a podpořit tak mezinárodní snahy o zastavení bezpráví by pro české úřady mělo být impulsem k tomu, aby v této otázce přehodnotily svůj zamítavý postoj,“ reagovala Barbora Davidová z české pobočky Amnesty International.

Na Guantánamu je v tuto chvíli drženo zhruba 215 zajatců. Více než 50 z nich se nemůže vrátit do svých domovů. O pomoc při řešení jejich pobytu americká administrativa požádala členy EU.

31.5.2017

Prezident Zeman by neřešil kontrolu vývozu zbraní. Podle Amnesty by to bylo porušení mezinárodního práva!

3.5.2017

Ihned: O výstavě Praha den po náletu

20.4.2017

Jemen: multimiliardové prodeje zbraní Američanů a Britů odkrývají ostudnou protichůdnost s pokusy o pomoc

USA a Velká Británie živí vážné násilnosti, které poškodily civilisty, a to skrze multimiliardové přesuny zbraní do Saúdské Arábie.

17.4.2017

Americký útok na syrskou leteckou základnu: Závazek za syrské uprchlíky je zásadní, pokud Trumpovi vážně záleží na civilistech

V reakci na letecký útok Spojených států na syrskou vojenskou leteckou základnu v Homsu z minulé noci, tři dny poté co útok chemickými zbraněmi zabil více než 80 civilistů v provincii Idleb, Margaret Huang, výkonná ředitelka Amnesty International v USA řekla: