Slovensko přijme zajatce z Guantanáma

Amnesty International přivítala rozhodnutí slovenských úřadů, které tento týden oznámily, že na své území přijmou tři zajatce z Guantánama. Prezident Obama své evropské partnery o tuto pomoc požádal v průběhu summitu EU – USA, který vloni proběhl v Praze. Podle Amnesty International by příkladu slovenských sousedů měla následovat i Česká republika.

Rozhodnutí odůvodnil slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák snahou prokázat „solidaritu“ vůči zahraniční politice prezidenta Obamy. Země se tak přidává k jiným členům EU, kteří se rozhodli pro přijmutí vězňů již dříve, jako jsou Francie, Portugalsko, Maďarsko a další.

Pomoc Slovenska je dalším pozitivním krokem na cestě k uzavření Guantánama, které prezident Obama slíbil. Guantánamo mělo být uzavřeno již tento rok v lednu, ale především kvůli neochotě jednotlivých států poskytnout zajatcům útočiště nemůže být tento cíl v termínu naplněn. Přes padesát vězněných se nemůže vrátit do zemí svého původu, protože jim v nich hrozí mučení a jiné porušování jejich lidských práv.

„Rozhodnutí Slovenska přijmout vězněné z Guantánama a podpořit tak mezinárodní snahy o zastavení bezpráví by pro české úřady mělo být impulsem k tomu, aby v této otázce přehodnotily svůj zamítavý postoj,“ reagovala Barbora Davidová z české pobočky Amnesty International.

Na Guantánamu je v tuto chvíli drženo zhruba 215 zajatců. Více než 50 z nich se nemůže vrátit do svých domovů. O pomoc při řešení jejich pobytu americká administrativa požádala členy EU.

5.1.2018

Hlídací pes o vyzbrojování tzv. Islámského státu

27.12.2017

Aktuálně o zbraních v Jemenu

14.11.2017

Sýrie: Strategie „vzdát se nebo hladovět“ je zločin proti lidskosti

Všichni civilisté, kteří zažili obléhání a intenzivní bombardování, neměli jinou možnost než místo opustit nebo zemřít v rámci tzv. dohod o „usmíření“ mezi syrskou vládou a ozbrojenými opozičními skupinami.

9.11.2017

INFO.CZ: Britské zbraně v rukou Saúdů páchají zvěrstva v Jemenu. Obchod se za dva roky zvýšil o 500 %

V článku se mimo jiné píše: "Kritikou nešetří ani Polly Trustcottová z Amnesty International. „Tato čísla jsou další připomínkou toho, jak se vláda Spojeného království zřejmě víc zajímá o konečný součet financí za prodej v oblasti zbrojního průmyslu, než o potřebu chránit civilní obyvatelstvo,“ říká analytička zahraničních vztahů z britské pobočky Amnesty Internetional."