Írán ovládly jedny z nejtvrdších represí za posledních 20 let

  Článek

Zastavte mučení publikován 10.12.2009

Porušování lidských práv v Íránu nabylo po prezidentských volbách rozsahu, který za posledních 20 let téměř nemá obdoby. Amnesty International v nové zprávě zdokumentovala alarmující rozsah bezpráví, kterému jsou Íránci v posledních měsících vystaveni.

Rozsáhlé protesty proti sporným výsledkům voleb tvrdě potlačily milice Basídž a Revoluční gardy. Podle oficiálních dat bylo při povolebních násilnostech zabito 36 lidí, opozice tento počet odhaduje na více než 70. Zatčeny byly přinejmenším 4 000 lidí, v současnosti za mřížemi zůstává až 200 z nich. Někteří lidé věznění nepřežili.Mnozí Íránci jsou vystaveni riziku, že budou svévolně uvězněni, mučeni a nespravedlivě souzeni. Amnesty International shromáždila výpovědi Íránců, kteří vězením prošli. Řada lidí se totiž rozhodla mluvit navzdory rizikům, která jim hrozí. Někteří museli ze země utéct, aby se ochránili. Jeden z demonstrantů byl vězněn 58 dní ve věznici Kahrízak. Po celou dobu byl držen v přepravním kontejneru, první kontakt s rodinou mu byl umožněn až po 43 dnech. Dozorci mu při výslechu tvrdili, že uvěznili i jeho syna. Vyhrožovali také, že chlapce sexuálně zneužijí, pokud se "nedozná". Byl vystaven násilí -- po úderech obuškem ztratil vědomí. V kontejneru bylo spolu s ním drženo dalších více než 70 vězňů.26letý student Ebrahim Mehtarí vypověděl, že byl zadržen 20. srpna a poté umístěn do stísněné cely o rozměrech 1,3 x 2 metry. Byl obviněn mimo jiné z podpory aktivit na sociální síti Facebook. Vyšetřovatelé ho nutili k falešnému doznání: "Mnohokrát mě udeřili do tváře, pálili mě cigaretou pod očima, na krku i na hlavě. Bili mě po celém těle. Vyhrožovali, že mě popraví a ponižovali mě". Po pěti dnech podepsal "doznání" a byl propuštěn. Když si později na týrání stěžoval, úřady jeho tvrzení odmítly a opět mu vyhrožovaly.Případů mučení, za které nebyl nikdo potrestán, je velké množství. Amnesty International proto apeluje na nejvyššího vůdce ajatolláha Chameneího, aby umožnil vstup do země nezávislým expertům OSN."Íránští představitelé musí zajistit, že všechny případy mučení a zabití budou důkladně prošetřeny. Vyšetřování, která dosud íránské úřady provedly, se spíše snažila zakrýt, k čemu v zemi došlo," upozornila Lenka Pitronová, kampaňová koordinátorka české pobočky Amnesty International.Pronásledování protestujících lidí pokračuje nadále, desítky studentských aktivistů byly zadrženy zejména v době před 7. prosincem, kdy se v Íránu slaví Studentský den.Zpráva AI v anglickém jazyce.

Aktuální petice

  Egypt

Egyptský bloger ve vězení za urážku soudnictví

Alaa Abdel Fattah, známý egyptský bloger a politický aktivista, byl v minulosti opakovaně zadržen za veřejné projevy proti tamním diktátorským režimům. Od roku 2015 si odpykává pětiletý trest kvůli údajnému vyvolávání demonstrace v roce 2013 a za příspěvky na Twitteru. Tam se vyjádřil o egyptských soudech jako o neobjektivních institucích. Případ Alaa Abdel Fattaha si "adoptovala" brněnská skupina Amnesty International, která se intenzivně snaží o jeho propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 1115 Náš cíl: 1300

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...