„Online demonstrace“ na podporu protestů v Íránu

Iniciativa českých studentů podpoří spolu s nevládními organizacemi íránské studenty, kteří na pondělí 7. prosince chystají v několika íránských městech protestní shromáždění na podporu svobody slova a ukončení represí.

Akci předcházejí výhružky a věznění íránských studentských vůdců i přípravy íránské policie a milic Basídž. Demonstrace, online přenosy a přímé vstupy z Íránu a následná debata se bude konat v pondělí 7. prosince od 16.00 v parku Kampa a Mlýnské kavárně.

„Chceme využít situace a zprostředkovat dění v Íránu pomocí internetu, a dalších prostředků, které umožní spojení s Íránem skoro v reálném čase,“ popisuje připravovanou akci Matouš Erban, zástupce studentů a jeden z organizátorů shromáždění. Pořadatelé chtějí využít sociálních sítí Facebook, Twitter, blogů, videí na Youtube či telefonického spojení, které budou přímo na místě překládány z perštiny. „Všechny tyhle nástroje Íránci využívají ke koordinaci vlastních akcí i pro informování směrem ven. A my díky nim vlastně rozšíříme demonstrace v Íránu do České republiky,“ dodal Erban.

Projekce videí a dalších zpráv z Íránu doprovodí vstupy českých íránistů, žurnalistů a dalších odborníků, kteří se zúčastní i následné debaty.

Podle organizátorů je důležitá i zpráva směrem do Íránu. „Podpora zvenku, o které se tu za komunistů dozvídali disidenti, pro ně byla také velkou vzpruhou a my chceme, aby se informace o naší akci dostala k íránským studentům,“ řekl Tomáš Urban z Člověka v tísni, který se na organizaci akce podílí. „Prostřednictvím sociálních sítí pošleme do Íránu skupinovou fotografii, se kterou jsme měli úspěch už v létě. Fotografie z Prahy tehdy podle íránským kolegů kolovala po celém Íránu.“

Íránská studentská shromáždění se odehrají 7. prosince, kdy v Íránu slaví Den studentů. Na akci se kromě nich připravuje íránská policie a milice Basídž. „V národní Den studentů zajistí policie bezpečnost, stejně jako v předchozích letech,“ cituje íránská studentská zpravodajská agentura (ISNA) Azizallaha Rajabzadeha, velitele policie v Teheránu. „Sedmý prosinec bude dnem, kdy se vypořádáme s arogantními silami.“

Ve snaze zabránit nepokojům rozeslaly íránské bezpečnostní složky SMS zprávy varující před účastí na shromáždění. Podle informací agentury Reuters zatkla íránská policie během listopadu desítky studentský aktivistů.

Studentská shromáždění se uskuteční měsíc od protestních akcí 4. listopadu, kdy vzdor varování úřadů protestovalo v ulicích tisíce Íránců. Podobné nepokoje se v Íránu opakují od neprůhledných prezidentských voleb z června tohoto roku. V souvislosti s organizováním protestů bylo odsouzeno 81 lidí na více než 15 let a pět lidí bylo odsouzeno k trestu smrti.

12.8.2019

Írán: 100 ran bičem za pití alkoholu a "urážku symbolů islámu“

Hnutí Amnesty kritizuje bičování kurdského zpěváka a vězně svědomí Peymana Mirzazadeha, které odhaluje strašlivou brutalitu íránského soudního systému.

5.3.2019

Nasrín Sotudíové hrozí až 34 let ve vězení a 148 ran bičem

Íránská právnička Nasrín Sotudíová čelí až 34letému trestu ve vězení a 148 ranám bičem ve dvou probíhajících soudních procesech. Obvinění proti ní vznesená jsou přitom výlučně za její aktivity v oblasti lidských práv, včetně ochrany žen protestujících proti nucenému nošení hidžábu a její otevřený nesouhlas s trestem smrti.