„Online demonstrace“ na podporu protestů v Íránu

  Článek

publikován 4.12.2009

Iniciativa českých studentů podpoří spolu s nevládními organizacemi íránské studenty, kteří na pondělí 7. prosince chystají v několika íránských městech protestní shromáždění na podporu svobody slova a ukončení represí.

Akci předcházejí výhružky a věznění íránských studentských vůdců i přípravy íránské policie a milic Basídž. Demonstrace, online přenosy a přímé vstupy z Íránu a následná debata se bude konat v pondělí 7. prosince od 16.00 v parku Kampa a Mlýnské kavárně.

„Chceme využít situace a zprostředkovat dění v Íránu pomocí internetu, a dalších prostředků, které umožní spojení s Íránem skoro v reálném čase,“ popisuje připravovanou akci Matouš Erban, zástupce studentů a jeden z organizátorů shromáždění. Pořadatelé chtějí využít sociálních sítí Facebook, Twitter, blogů, videí na Youtube či telefonického spojení, které budou přímo na místě překládány z perštiny. „Všechny tyhle nástroje Íránci využívají ke koordinaci vlastních akcí i pro informování směrem ven. A my díky nim vlastně rozšíříme demonstrace v Íránu do České republiky,“ dodal Erban.

Projekce videí a dalších zpráv z Íránu doprovodí vstupy českých íránistů, žurnalistů a dalších odborníků, kteří se zúčastní i následné debaty.

Podle organizátorů je důležitá i zpráva směrem do Íránu. „Podpora zvenku, o které se tu za komunistů dozvídali disidenti, pro ně byla také velkou vzpruhou a my chceme, aby se informace o naší akci dostala k íránským studentům,“ řekl Tomáš Urban z Člověka v tísni, který se na organizaci akce podílí. „Prostřednictvím sociálních sítí pošleme do Íránu skupinovou fotografii, se kterou jsme měli úspěch už v létě. Fotografie z Prahy tehdy podle íránským kolegů kolovala po celém Íránu.“

Íránská studentská shromáždění se odehrají 7. prosince, kdy v Íránu slaví Den studentů. Na akci se kromě nich připravuje íránská policie a milice Basídž. „V národní Den studentů zajistí policie bezpečnost, stejně jako v předchozích letech,“ cituje íránská studentská zpravodajská agentura (ISNA) Azizallaha Rajabzadeha, velitele policie v Teheránu. „Sedmý prosinec bude dnem, kdy se vypořádáme s arogantními silami.“

Ve snaze zabránit nepokojům rozeslaly íránské bezpečnostní složky SMS zprávy varující před účastí na shromáždění. Podle informací agentury Reuters zatkla íránská policie během listopadu desítky studentský aktivistů.

Studentská shromáždění se uskuteční měsíc od protestních akcí 4. listopadu, kdy vzdor varování úřadů protestovalo v ulicích tisíce Íránců. Podobné nepokoje se v Íránu opakují od neprůhledných prezidentských voleb z června tohoto roku. V souvislosti s organizováním protestů bylo odsouzeno 81 lidí na více než 15 let a pět lidí bylo odsouzeno k trestu smrti.

Aktuální petice

  Rusko

Ukrajinský lidskoprávní aktivista válečným zajatcem Ruska. Pomůžete Maksymovi Butkevyčovi?

Maksym Butkevyč se jako dobrovolník přidal k ukrajinské armádě, aby bránil svoji vlast. V červenci 2022 se stal ruským válečným zajatcem. Od té doby je odstřižen od světa a ruská média proti němu vedou očerňovací kampaň. V březnu 2023 byl odsouzen v nespravedlivém soudním procesu k třinácti letům vězení za údajné válečné zločiny. Podepište petici a připojte se k boji za jeho okamžité propuštění.

 

Aktuální počet podpisů: 2206 Náš cíl: 3000

Podepíšu

Všechny petice

Tyto webové stránky používají cookies pro zlepšení uživatelského komfortu, předvyplnění údajů podporovatele. Zjistit více...
Díky za upozornění...